World Verdejo Day 2021
Blog

World Verdejo Day 2021 – Recept inspiratie

Print Friendly, PDF & Email

Ben je nog op zoek naar een goede reden om die fles open te trekken? Dan helpen we je een handje! Vandaag, vrijdag 11 juni is het namelijk World Verdejo Day. Een ode aan de wijndruif die typisch is voor het Spaanse wijngebied Rueda, maar die overal ter wereld gedronken wordt.

World Verdejo Day 2021

World Verdejo Day 2021

Waarom World Verdejo Day?

Al zeker 1000 jaar geleden werd ten zuiden van het Spaanse Valladolid witte wijn gemaakt op basis van de verdejo-druif. Dat waren toen nog niet de frisse Verdejo’s die je nu kent. De wijnen waren erg zwaar en sherry-achtig, dat was toen de trend. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er keihard nieuw leven in deze wijn geblazen. Dat proef je nu nog en dat mag gevierd worden!

Rueda is booming. En dat is eigenlijk best logisch. De wijnen uit deze Spaanse regio zijn lekker fris en strak, met een opvallende bite. Dat komt onder andere door verdejo: de belangrijkste druif in Rueda.

Karakteristiek voor Rueda Verdejo is de krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en een verrassend stevige bite. De Verdejo staat bekend als terrastijger, maar je kan hem het hele jaar door goed drinken. In deze blog geven we verschillende foodpairing tips met Rueda.

Miso gamba’s met kefir – zeekraaldressing en gegrilde ciabatta

Een Rueda verdejo gaat bijvoorbeeld goed met gegrilde vis en zeevruchten. Wij serveren hierbij heerlijk in miso-olijfolie gebakken gamba’s met een fris kruidige kefir- zeekraaldressing en gegrilde ciabatta.

Miso gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

Pieterman – Asperge – Zure room – Hazelnoot

De pieterman is of was toch eerder een onbekende vissoort. Deze vis wordt door de Belgische vissers gevangen en komt steeds vaker voor aan onze kust. Wij leerde hem kennen dankzij NorthSeaChefs, en daar zijn we blij om. Deze creatie tussen gebakken pieterman, asperges en zure room vormt een perfect match met een glaasje Rueda.

Pieterman - Asperge - Zure room - Hazelnoot

Tartaar van kalfsvlees – Manchego – olijf – Rueda

Hoewel Rueda vooral geserveerd wordt naast vis en zeevruchten gaan wij aan de slag met kalfsvlees. Het wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon. Dit gebied grenst ook helemaal niet aan de zee. Deze streek staat vooral bekend om z’n vleesgerechten en kazen zoals Manchego.

Tartaar van kalfsvlees - Manchego - olijf - Rueda

Mantecados: Spaanse amandel – citroenkoekjes

Mantecados zijn heerlijk krokante amandel – citroenkoekjes afkomstig uit Andalusië. Deze lekkernij wordt er vooral rond Kerstmis gebakken. Maar dat wil niet zeggen dat deze koekjes in de Lente niet gebakken kunnen worden. Deze koekjes passen namelijk perfect bij een glaasje witte wijn. Een ideaal cadeautje zo een zakje Mantecados en een flesje Rueda.

Mantecados: Spaanse amandel - citroenkoekjes

Dit artikel behoord tot een betaalde samenwerking tussen Rueda wijnen en Kris Kookt


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *