Inspiratie voor dit recept kregen we op restaurant in Italië. Op een zonovergoten terrasje in La Morra (Piemonte) proefde ik een soortgelijk gerecht. Thuis gaven we er onze eigen interpretatie aan. De combinatie van geroosterde sjalot, gekonfijte abrikoos, burrata, pinda en basilicum is echt overheerlijk. Met dit bordje breng je de zomer in huis. In het glas schenken we hierbij natuurlijk een wijntje uit Piemonte. Een frisse Barbera van Casali del Barone.
Geroosterde sjalot – Abrikoos – Burrata
Nodig voor 4 personen
- 4 sjalotten
- 2 bollen burrata van 150 g
- 6 abrikozen
- 60 g geroosterde en gezouten pinda
- olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- verse basilicum
- 125 g suiker
- peper en zout
- grof zeezout
Doen
- Doe 125 g suiker en 125 g water in een steelpannetje. Breng dit zachtjes aan de kook
- Snij de abrikozen doormidden, verwijder de pit
- Leg de abrikozen in de suikersiroop
- Laat deze enkele minuten zachtjes konfijten
- Laat de abrikozen goed uitlekken
- Je kan deze nu 1 nacht (onafgedekt) laten drogen in de koelkast of 30 minuten op 110 graden in de oven
- Pel de sjalot, snij deze doormidden. Haal de sjalot helemaal uit elkaar zodat je allemaal losse stukje hebt
- Doe de stukken sjalot in een mengkom. Voeg 3 el olijfolie en 1 el balsamicoazijn toe
- Verdeel de sjalot op een bakplaat met bakpapier. Kruid deze met peper en zout
- Bak de partjes sjalot ongeveer 16 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Laat de sjalot volledig afkoelen
- Schik enkele plakjes geroosterde sjalot op de borden
- Verdeel daarover stukjes burrata, kruid deze met peper en grof zeezout
- Leg daarop enkele partjes gekonfijte abrikoos
- Werk af met grof gehakte pinda, verse basilicum en olijfolie
- Schenk een glaasje wijn in en geniet!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.