Börek is een Turkse hartige taart gemaakt van opgerold filodeeg met spinazie en feta. Wij maken ze in een kleinere vorm. Ja kan deze serveren als fingerfood. Maar ook evengoed als voorgerecht met een slaatje van waterkers, peer en pijnboompitten.
Nodig
- 1 pakje filodeeg
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 250 g verse spinazie
- 1 ei
- 125 g feta
- sesamzaadjes
- waterkers
- 1 peer
- pijnboompitten
- boter
- peper, zout en nootmuskaat
Doen
- Pel de ui, snipper deze fijn. Pel de look, rasp deze fijn
- Smelt een klontje boter in een ruime pan
- Stoof hier de ui en look in aan tot ze glazig zijn
- Voeg de spinazie toe en laat slinken
- Stoof aan tot al het vocht verdwenen is
- Doe dit in een mengkom en laat 10 min. afkoelen
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
- Voeg de verkruimelde feta toe
- Klop het ei los, voeg de helft toe aan de spinazie
- Meng alles goed onder elkaar
- Neem de vellen filodeeg uit de verpakking. Bewaar de vellen die je nog niet gebruikt onder een vochtige, schone theedoek.
- Ik ging aan de slag met vierkante vellen filodeeg van 24 x 24 cm
- Leg onderaan 2 el spinazie-mengsel
- Maak hier een mooi gesloten rolletje van (zie foto)
- Leg de rolletjes op een bakplaat met bakpapier
- Wrijf de rolletjes in met het overige losgeklopte ei
- Strooi er de sesamzaadjes over
- Bak de rolletjes gedurende 20 á 25 krokant in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Serveer naar eigen smaak als fingerfood of met een slaatje van waterkers, peer en pijnboompitten
- Smakelijk!
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.