De eerste keer dat ik een risotto van linzen proefde was op restaurant tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk. Daar geserveerd met rucola, Parmezaanse kaas en notenolie. Thuis ging ik aan de slag met linzen en kwam ik tot een heerlijk voorgerecht met kalfszwezerik en bospaddestoelen.
Nodig voor 2 personen:
- 70 g droge groene linzen
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- bouillon
- 200 g kalfszwezerik
- 200 g bospaddestoelen mengeling
- (kerstomaten)
Doen:
Voorbereiding kalfszwezerik:
- Laat de zwezerik eerst 2 tot 12 uur trekken in gezouten water (degorgeren)
- Spoel de zwezeriken goed af onder stromend water Pocheer ze 15 tot 20 minuten in 50% melk en 50 % (water of kalfsbouillon) met tijm, laurier en enkele peperbollen
- Spoel ze kort af en verwijder de vliezen. Leg de zwezeriken tussen een propere doek met gewicht erop
- Laat dit minstens een uur afkoelen en opstijven in de koelkast
- Zo krijgt de zwezerik een mooie en stevigere vorm die je makkelijk kan portioneren
Risotto:
- Doe een scheutje olijfolie in de pan en warm ondertussen de bouillon op
- Stoof de fijngesneden sjalot samen met de look aan in de olijfolie
- Voeg de linzen toe en laat deze heel kort meebakken
- Voeg beetje bij beetje bouillon toe, laat dit telkens verdampen
- Na 20 minuten zijn de linzen normaal gezien gaar
- Maak ondertussen de bospaddestoelen proper en stoof deze aan in een klontje boter
- Meng de bospaddestoenen onder de risotto en breng deze op smaak met peper en zout
Afwerking:
- Portioneer de kalfszwezerik, dep deze in de bloem
- Bak de stukjes zwezerik krokant in een pan met een klontje boter
- Kruid met peper en zout
- Serveer de risotto met een stukje gebakken zwezerik en in de oven gebakken kerstomaten
Bord: Serax – Aqua