Spaanse amandel – citroenkoekjes
Mantecados zijn heerlijk krokante amandel – citroenkoekjes afkomstig uit Andalusië. Deze lekkernij wordt er vooral rond Kerstmis gebakken. De feestdagen gaan er dit jaar helemaal anders uitzien. Geen traditionele grote kerstfeesten of nieuwjaarsborrels. Maar dat wil niet zeggen dat we de cadeautjestijd helemaal aan ons voorbij laten gaan. Deze koekjes passen perfect bij een glaasje witte wijn. Een ideaal cadeautje zo een zakje Mantecados en een flesje Rueda.
Traditioneel worden ze met reuzel gemaakt. Wij vervangen de reuzel in ons recept door gewone boter.
Recept voor 25 Mantecados
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 150 g bloem
- 65 g amandelpoeder
- zeste van 1/2 citroen
- 1/2 tl baking soda
- 1 el citroensap
- 1 el olijfolie
- 1/4 tl kaneel
Doen
- Doe de suiker en boter in de keukenmachine, klop luchtig
- Voeg bloem en amandelpoeder toe
- Voeg alsook alle andere ingrediënten toe
- Kneed het deeg tot een stevige bal. Is het nog erg droog, voeg dan een beetje water of witte wijn toe
- Maak een rol van het deeg, pak dit in in plastic folie
- Laat het deeg 2 uur tot 1 nacht rusten in de koelkast
- Snij koekjes met een dikte van 1/2 cm
- Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier
- Bak deze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
- Laat de koekjes afkoelen
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.