Miso gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta
Recepten, Voorgerechten

Miso gamba’s met kefir – zeekraaldressing en gegrilde ciabatta

Print Friendly, PDF & Email

Miso gamba’s

Miso is bij veel mensen nog onbekend. Dit is jammer, want miso is een gezond ingrediënt om je recepten mee op smaak te brengen. Deze traditionele Japanse smaakmaker leent zich ook perfect om te gebruiken buiten de Japanse keuken. Zo bakken wij in dit recept de gamba’s met miso olijfolie.

Daarbij serveren we een dressing op basis van kefir en zeekraal. Van de schalen van de gamba’s maken we een olie, hiermee grillen we de ciabatta. Dit recept klinkt misschien ingewikkeld. Maar eigenlijk is dit ongelooflijk eenvoudig. 

Miso gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

Rueda – Verdejo

Rueda wordt momenteel echt als een zomerwijn gezien, maar eigenlijk past deze Spaanse witte wijn ook perfect bij je eindejaarsmenu. De appellatie ‘Rueda’ is vooral bekend om zijn aromatische witte wijnen op basis van Verdejo. Het is een zeer aromatische cépage met veel fraîcheur en een bijna natuurlijke mineraliteit. Een Rueda verdejo gaat bijvoorbeeld goed met gegrilde vis en zeevruchten. Maar ook een paella of sashimi gaan goed samen met deze wijn. Wij serveren hierbij heerlijk gebakken gamba’s met een fris kruidige dressing.

Miso gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

Nodig voor 4 personen

Miso gamba’s

  • 12 gamba’s
  • 80 ml olijfolie
  • 20 g miso pasta
  • 15 g boter

Kefir zeekraal dressing

  • 15 g olijfolie
  • 125 ml kefir
  • 5 blaadjes basilicum
  • 50 g zeekraal
  • peper en zeezout
  • 1/2 sjalot, gekuist
  • 10 g mosterd

Afwerking:

  • 40 g zeekraal
  • 1 ciabatta
  • 80 ml olijfolie
  • saté stokjes

gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

Doen:

  • Mix alle ingrediënten voor de kefir – zeekraaldressing fijn
  • Breng de dressing op smaak met peper en zout
  • Giet de dressing door een fijne zeef
  • Bewaar de dressing in de koelkast
  • Pel de gamba’s, maar laat de kop eraan (bewaar de schalen van de gamba’s)
  • Prik een satéstokje vanaf de staart tot aan de kop van de gamba’s. Op die manier blijven ze mooi recht tijdens het bakken.
  • Doe de schalen van de gamba’s met 80 ml in een kleine steelpan
  • Warm dit op, laat dit 10 minuten zachtjes sudderen. Giet nadien de olie van de gamba’s door een zeef
  • Bewaar 3 el van deze olie voor de afwerking van het gerecht
  • Snij de ciabatta in plakken
  • Dop deze in de olie van de gamba’s en grill deze in een grillpan
  • Mix voor de miso olie 80 ml olijfolie met 20 g miso pasta
  • Warm het klontje boter en 1/2 van de miso olie op in een ruime pan
  • Bak hierin de gamba’s aan
  • Voeg de resterende miso olie toe
  • Lepel tijdens het bakken regelmatig de warme olie over de gamba’s
  • Haal de gamba’s uit de pan, verwijder de saté stok

Miso gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

Afwerking:

  • Doe 2 el dressing midden op het bord
  • Leg hierop 3 gamba’s
  • Werk af met verse zeekraal
  • Lepel er een beetje olie van gamba’s rond
  • Serveer met gegrilde ciabatta
  • Schenk een heerlijk glas Rueda wijn in.

gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

In het glas:

Deze La Caprichosa – Verdejo Rueda van Palacio de Bornos is heerlijk fris en krachtige witte wijn. Strogeel in het glas met een bouquet van rijpe nectarine, peer, witte perzik. Dankzij de frisse, minerale afdronk verlang je direct naar de volgende slok. Deze wijn is verkrijgbaar bij Wijnhuis De Decker in Aalst aan € 9,60 per fles


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Miso gamba's met kefir - zeekraaldressing van gegrilde ciabatta

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *