Sani Gourmet – Sani Resort – Griekenland
Voor het dertiende jaar op rij vond het internationaal gerenommeerd gastronomisch festival Sani Gourmet plaats. Hiervoor reisden we af naar het Griekse Sani Resort gelegen in de eerste van de drie vingers van Griekenland: Kassandra.
5 dagen – 8 Internationale sterrenchefs – 20 quatre mains
Te midden van een vierhonderd hectare ecologisch reservaat met natuurbos, wetlands en prachtige stranden bevinden zich vijf internationaal bekroonde vijfsterrenhotels. Op deze unieke locatie in het prachtige Griekenland werden werelds beste chefs uitgenodigd voor een quarte main op wereldniveau.
Ook dit jaar – en dit al voor de derde keer – was het thema ‘Rijzende Sterren’. Op deze manier zette Sani Gourmet vooraanstaande en anderzijds recent opkomende sterrenchefs in de kijker. Vijf dagen lang schitterden deze rijzende sterren van de internationale foodscene in de Sani Resort-restaurants: Water, Fresco, Katsu en Byblos. Kortom een buitengewone culinaire ervaring in een spectaculaire omgeving.
Rijzende Sterren
De culinaire line-up van Sani Gourmet 2018 van links naar rechts: Saverio Sbaragli (Italië) – Umberto de Martino (Italië) – Ken Kawasaki (Japan) – Paulo Airaudo (Argentinie) – Björn Swanson (Duitsland) – Akira Back (Korea) – Giovanni Ledon (assistent van Akira Back) – Remco Kuijpers (Nederland) – Alan Geaam (Libanon).
Alan Geaam – Water restaurant.
Het decor van ons eerste Sani Gourmet diner was ‘Water Restaurant’ van Sani Asterias, het exclusieve boetiekhotel van Sani Resort. Gastchef Alan Geaam begon te koken tijdens zijn legerdienst in Libanon, waar hij zich opwerkte tot persoonlijke chef van zijn kolonel. Een paar jaar later trok hij richting Parijs om een toekomst uit te bouwen in de Parijse gastronomie.
Zijn inventieve kookstijl verenigt de rijke gastronomische traditie van Frankrijk met zijn geboorteland Libanon. Tegenwoordig beheert hij vier Parijse restaurants. L’Auberge Nicolas Flamel – het oudste restaurant in de stad, AG Saint-Germain, AG Les Halles en Alan Geaam Restaurant, dat bekroond is met één michelin ster.
Tijdens deze quatre main combineerden beide chefs hun voorliefde voor Frankrijk met invloeden van Libanon en welteverstaan Griekenland. Met een frisse amuse van rode biet, tonijn en een luchtige hummus met sumak snuiven we de eerste Griekse charme op. Hierbij genieten we van een uitstekend glaasje rosé champagne als aperitief.
Terwijl de Griekse avondzon stilletjes aan verdwijnt achter de zee, lieten wij ons onderdompelen in de wereldse gastronomie van deze twee topchefs. Als god in …., of hoe zeggen ze dat?
Deze quatre mains zijn zoveel meer dan een simpele optelsom van twee chefs in de keuken. De passie van de chefs proef je in deze sublieme creatie tussen avocado, kingkrab en kaviaar. Een gerecht waar Alan Geaam en de chef van Water Restaurant de puurheid en kwaliteit van het product laten spreken, met een ongelofelijke smaaksensatie als resultaat.
Voor de suprême van kip werd er gekozen voor vrije uitloopkip. Dat proef je dan ook aan deze smaakvolle en sappige creatie. De risotto van zwarte rijst, morieljes en groene asperges geven de rest van het gerecht een smaakvolle invulling. Een stevig gerecht waarbij dan ook een stevige champagne paste: Cuvée Perrier-Jouët Belle Epoque 2008.
Deze unieke gastronomische ervaring in het Grieks romantische decor van Water Restaurant sloten we af met een fris dessert op basis van yuzu, praliné, hazelnoot, basilicum en rozenwater. De naam ‘citrustaartje’ kreeg die avond een andere dimensie.
Ryohei Kawasaki – Katsu Restaurant
Voor ons tweede Sani Gourmet diner was het de beurt aan Ryohei Kawasaki. Chef Kawasaki trok na een culinaire avontuur in Japan richting Parijs. Met zijn minimalistische en seizoensgebonden kookstijl behaalde zijn gelijknamige restaurant in Montmartre al snel een eerste Michelinster.
In Griekenland sloeg hij de handen in elkaar met chef Katsuhiko Hanamure van Katsu Restaurant. Voortreffelijk, creatief en innovatief zijn enkele begrippen die de gerechten van deze avond het best kunnen omschrijven.
Allereerst werden we aan tafel verrast door een hapje op basis van bladerdeeg, gekarameliseerde rode ui en gerookte paling. Geserveerd op in brand gestoken hooi, zorgde dit voor een subtiel rookaroma aan tafel.
Enkele seizoengroenten, meer hebben deze chefs niet nodig om een top creatie te maken met kokkels en kaviaar. De saus met lichte hinten van sencha verklapt de Japanse roots van beide chefs.
In het derde voorgerecht werd knolselderij gecombineerd met kingkrab, zee-egel, bergamot en macadamianoot. Een creatie waar geen enkele smaak of textuur ontbrak.
Als twee chefs met Japanse achtergrond en een passie voor de Franse gastronomie samen in de keuken staan, dan krijg je vuurwerk op het bord. Dat was zeker te merken aan de sensationele creatie tussen duif, koffie en Japanse sake. Een ware smaaksensatie. In het glas kwam de karaktervolle Griekse wijn: ‘Zafeirakis Limniona 2015’. De oeroude Limniona druif kan je vergelijken met een melange van syrah en pinot noir.
Ook het dessert ging in hetzelfde elan van creativiteit verder. Op het bord kwam een samenspel van comté, gin, abrikoos en ijs van groene kruiden. Art on a plate heet dat dan! De prachtige zonsondergang kregen we er als bonus bovenop.
Met dit diner sloten we de laatste avond van Sani Gourmet af en werden we terug gebracht naar Sani Club. Opstaan met een prachtig uitzicht over het strand en de azuurblauwe zee maakte het gevoel dat Sani Gourmet erop zat net iets minder erg. Witte stranden, prachtige kamers en 40 bijzondere restaurants en bars, dit resort heeft alles wat je nodig hebt voor een vijssterrenvakantie in Griekenland. De Griekse charme en hartelijkheid geven dit alles nog een extra dimensie. Alles over ons verblijf bij Sani Resort kan je lezen in deze blogpost, meer over de dine-around formule lees je hier.
We kijken alvast uit naar de volgende editie in 2019. Hopelijk terug met een Belgische chef, want tenslotte is het culinaire landschap in België toch ook van wereldniveau! Enkele jaren geleden wist onze eigen Yves Mattagne van het Brusselse tweesterrenrestaurant Sea Grill het publiek van Sani Gourmet nog te verrassen met zijn gerecht op basis van tonijn en foie gras.
Praktisch:
Vlucht 2u30 Brussel – Thessaloniki
Transfer Thessaloniki – Sani Resort 45 min
Tijdens ons verblijf logeerden we in het volledig vernieuwde Sani Club. Een luxe laagbouwhotel, met prachtig uitzicht op de berg Olympus en de Egeïsche Zee. Je kan Sani Club reserveren bij Sunweb Excellent, de meest exclusieve resorts binnen de Sunweb vijfsterren-collectie. In deze selectie worden enkel hotels opgenomen die garant staan voor het allerhoogste serviceniveau. Ga voor meer informatie naar www.sani-resort.com en voor reservatie naar www.sunweb.be/nl/excellent.