Macedonische wijn
Macedonische wijn, of moeten we al zeggen “Noord-Macedonische” wijnen zijn globaal gezien nogal onbekend. Maar dat is volledig onterecht. Zeker na de wijnen die ik de laatste tijd heb kunnen proeven via M-wines, een Macedonische wijn importhandel uit Brugge. De uitzonderlijke prijs-kwaliteit is al zeker één van de voordelen.
In Macedonië kunnen ze rekenen op advies van o.a. Philippe Cambie, bekend oenoloog uit Châteauneuf-du-Pape. De transformatie is verbluffend. In enkele jaren is de kwaliteit van de matige wijnen enorm gestegen. Wijnen uit de Balkan zijn dan ook bezig aan een opmars bij ons. Verschillende Macedonische wijnen behaalden talrijke prijzen op internationale concours, kregen hoge scores en lovende woorden van o.a. Decanter & Robert Parker.
De wijngebieden
De wijngebieden in Macedonië liggen op dezelfde geografische breedte als top regio’s zoals Bordeaux in Frankrijk en Toscane in Italië. Dat zorgt voor een gematigd landklimaat met mediterrane invloeden. De zomers zijn warm, ’s nachts koelt het af. De lange herfst zorgt dan weer voor een volledige rijping van de druiven.
Er wordt vooral gebruik gemaakt van inheemse unieke druivenrassen, elk met hun eigen karakter en verschillende smaakelementen: De bekendste hiervan zijn: vranec, smederevka, muscat ottonel, rkaciteli en stanushina. Daarnaast zijn er ook internationale druivenrassen aangeplant zoals merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, riesling en sauvignon blanc.
Stobi Rkaciteli 2015
Dit moet de eerste Macedonische wijn zijn die ik heb geproefd. Een fles met winkelwaarde van ongeveer € 6. Deze wijn heeft een prachtige geelgroene kleur, met een complexe, verleidelijke geur van appel, peer, abrikoos, perzik. De smaak is zacht en mooi afgerond met toetsen van honing. Een uitstekende witte wijn met perfecte prijs/kwaliteitsverhouding.
Stobi Petit Verdot 2013
De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een de beste van de wereld behoort. De druif heeft een dikke schil, is zeer klein, heeft een laag rendement en een late oogsttijd. In Frankrijk heeft deze druivensoort aan populariteit ingeboet door de onvoorspelbaarheid van het weer naar het einde van het groeiseizoen.
In Macedonië hebben ze minder problemen met deze invloeden en zorgt deze druif voor mooi gebalanceerde wijn. Een goed voorbeeld hiervan is deze Stobi Petit Verdot uit 2013 (€ 12). Deze wijn heeft 24 maanden gerijpt in Franse eiken vaten met een complex en elegante resultaat.
Bij een stevige wijn, smaakt ook een stevig stuk gegrild vlees. Hiervoor gingen wij aan de slag met gegrilde lamskoteletjes. Deze serveerden we met invloeden uit de Macedonische keuken. Zo gebruiken we bv. de groenten uit een traditioneel Macedonisch stoofpotje “Tavče gravče” en een dipsaus op basis van Tarator, een verfrissende komkommersoep.
Nodig:
Saus: (Tzatziki – Tarator)
- 1 komkommer
- 250 g Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 1 el fijngesneden verse dille
- olijfolie
- 1 el citroensap
- peper en zout
- Rasp de komkommer, wring deze uit in een neteldoek
- Meng de komkommer onder de yoghurt, voeg een flinke scheut olijfolie toe
- Voeg fijngesneden look en dille toe
- Breng op smaak met peper, zout en citroensap
- Bewaar in de koelkast
Salsa van witte bonen en paprika:
- 1 bokaal witte bonen (250g)
- 1 rode paparika
- 1/2 rode ui
- olijfolie
- peper en zout
- 1 el fijngesneden verse oregano
- Spoel de witte bonen af onder koud stromend water, laat ze goed uitlekken
- Snij de rode ui en paprika in fijne blokjes
- Meng alle groenten onder elkaar
- Voeg een beetje citroensap en olijfolie toe
- Breng op smaak met peper, zout en oregano
Afwerking:
- lamskoteletjes
- olijfolie
- peper en zout
- Smeer de lamskoteletjes in met olijfolie, kruid met peper en zout
- Grill de lamskoteletjes in een hete grillpan
- Serveer deze met salsa van groenten en dressing van komkommer
Tableware: Surface by Serax
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.