Blog, Travel

Citytrip in Nederland – Culinair Leeuwarden

Print Friendly, PDF & Email

Lees hier meer over een recept bezoek aan Leeuwarden

Leeuwarden, in het Fries, ‘Ljouwert’

Normaal gezien gaan wij rond de periode April, Mei of Juni altijd op citytrip. Om een reden die ikzelf eigenlijk niet weet is die citytrip er dit jaar niet van gekomen. De hoogmaanden Juli en Augustus zijn dan veelal een pak duurder en op de bestemming veel drukker. Het zag er bijna naar uit dat we moesten wachten tot onze vakantie in September.

DSC_0631

Leeuwarden – Hoofdstad van de Smaak 2015

We hadden geluk, we werden uitgenodigd door Merk Fryslân om Leeuwarden te komen ontdekken. Deze Friese hoofdstad werd dan ook in 2015 uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak. Een jaar lang werden er verschillende culinaire evenementen georganiseerd in deze stad. Maar ook na 2015 is er op culinair vlak nog veel te beleven in Leeuwarden. Ook van plan Leeuwarden te bezoeken? Start dan bij het VVV kantoor, vanaf daar staat alles in het teken van gastvrijheid.

DSC_0261

Op restaurant zijn wij altijd blij als de chef werkt met streekproducten. In Leeuwarden is heel het culinaire gebeuren gebaseerd op deze Friese streekproducten. Zo kan je via een Food Tour kennis maken met de Friese specialiteiten of op restaurant genieten van een aperitief met Boosma uit Leeuwarden. Genieten van kazen en zelfs wijnen uit de buurt.

DSC_0259

Naast dit culinaire gebeuren is Leeuwarden een enorm gezellig stad. Zo vind je in het centrum een heuse winkelstraat met terrasjes langs het water. In de Kleine Kerkstraat vind je meer dan 30 speciaalzaken, elke met een uitgebreid en uniek aanbod. Deze winkelstraat werd in 2010 dan ook uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Hiernaast zijn er ook heel wat historische bezienswaardigheden in Leeuwarden. Maar door tijdsgebrek hebben wij ons vooral bezig gehouden met de culinaire gebeuren.

wijn

De Heidepleats – Wijngaard | Kaasboerderij | Vlees

DSC_0231

Op onze route richting Leeuwarden passeerden we bij wijndomein De Heidepleats. Tussen een afwisselend landschap van bossen, boerderijen en weilanden vinden we deze oude boerderij uit 1884. Op deze boerderij wordt het zeldzame koeienras Fries Roodbont gehouden. Van deze melk worden verschillende kazen gemaakt. Naast de koeien vinden we ook een wijngaard met ruim 2.000 druivenstokken die werden aangeplant in 2004. Goede oogsten wisselen zich af met mindere oogsten. Maar wij proefden alvast drie heerlijke glaasjes Friese wijn.

DSC_0223

Hotel Post Plaza – Leeuwarden

DSC_0408

Na de wijn en kaas degustatie rijden we verder richting het centrum van Leeuwarden. We logeren bij hotel Post Plaza in hartje binnenstad Leeuwarden. Dit unieke stadshotel gevestigd in het oude bankgebouw en postkantoor van Leeuwarden werd in 2015 verbouwd. Er zijn hoge plafonds en oude houten steunbalken die gecombineerd worden met veel hedendaags comfort. Een unieke setting dus. In het oude postkantoor bevind zicht ook het kloppende hart van dit 4-sterren hotel, het Grand Café, een unieke en stoere locatie waar je terecht kan voor het ontbijt, lunch, diner of gewoonweg een heerlijk tasje koffie. Onze kamer was voorzien van alle gemakken. Een heerlijk bed en een prachtige badkamer met regendouche. Het Nespresso toestel op de kamer zorgde ervoor dat we heerlijk rustig konden wakker worden met een tasje koffie.

DSC_0235

Op onze eerste avond stond er een diner in het Grand Café van hotel Post Plaza op de planning. Als aperitief werd er een keuze gemaakt uit het mooie aanbond gin. Zo werd er natuurlijk gekozen voor de Nederlandse Bobby’s -Schiedam Dry Gin. Ook de bierkaart mag er wezen, zo ontdekte ik deze heerlijke Nederlandse tripel van Jopen Trinitas. We genieten van tomaat met buffelmozzarella uit Grootegast en een flammkuchen vitello tonnato. Als hoofdgerecht genoot ik van een mooi stukje Black Angus biefstuk. Aan de overkant van de tafel werd er gekozen voor één van de suggesties. Lamsschenkel werd geserveerd met een mooi assortiment groenten en krieltjes. De desserts Crème brûlée & Dame blanche vielen spijtig genoeg wat minder in de smaak. Hierna trekken we nog even de stad in, maar niet te lang. Want Vrijdag om 9u liep onze wekker al terug af.

DSC_0411

Leeuwarden vanop het water – Greenjoy

DSC_0296

Via Greenjoy kregen we de kans om Leeuwarden te ontdekken via het water. Lekker rustig met een sloep varen door grachten van Leeuwarden. De grachten van Leeuwarden zijn leuk om een rondje te maken en te stoppen op bv. de Nieuwestad. Maar wil je wat langer genieten, vaar je over de Potmarge om te genieten van een stukje natuur midden in de stad. Lekker ontspannend en je hebt hier geen vaarbewijs nodig.

Lunch: Restaurant / Wijncafé Sems

DSC_0314

Bij Sems kun je kiezen voor een menu van de chef of voor à la carte. De kaart is opgebouwd uit twintig gerechten waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen voor- en hoofdgerecht. De gerechten bevatten maximaal vier of vijf ingrediënten van topkwaliteit, dit met behoud van de originele structuur en smaak. Zo behoord dit restaurant ook bij Jeune restaurateur d’Europe, een vereniging van jonge, talentvolle restauranthouders, gedreven door de passie voor hun vak. Lees hier ons verslag van de lunch

DSC_0328

Foodtour Leeuwarden – We are Grutsk

DSC_0350

Na deze heerlijk lunch begeven we ons naar het toeristisch kantoor van Leeuwarden. Hier krijgen we meer informatie over de Food Tour. Via deze stadswandeling kom je langs allerlei culinaire hotspots in Leeuwarden. Ontdek verborgen adresjes en proef Friese specialiteiten zoals het Friese dûmke, Boomsma Beerenburger, sûkerbôle en tsiis. Onderweg geniet je ook van de mooie cultuurhistorische schatten die Leeuwarden rijk is. Het was enorm leuk om Leeuwarden op deze manier te leren kennen. Zo kom je net op de andere plekken, waar je dan ook nog eens wat lekkers kan proeven. Een aanrader dus !

Diner: Restaurant Élevé

9

Restaurant Élevé is gevestigd op de 11e verdieping van WestCord WTC Hotel Leeuwarden. Dit restaurant heeft een regionale en nationale keuken met internationale invloeden. Kwaliteitsproducten uit de streek worden verwerkt tot uiterst smaakvolle composities. Dagverse en seizoensgebonden producten, veelal biologisch vormen de elementen waarmee chef Gilbert van der Heide elk bord omtovert tot een culinair hoogtepunt. Heerlijke gerechten geserveerd in een unieke locatie met een telkens een uitmuntende wijnpairing. Wij zijn fan. Lees hier ons volledige verslag van dit diner.

boven

Proeverij in de Friese streekwinkel, Priuw

DSC_0607

Na de lunch, foodtour en het diner van Vrijdag kiezen we echter voor een klein ontbijt. Want na dit ontbijt stond er nog een proeverij van Friese streekproducten op de planning. Hiervoor wandelen we enkele straten verder tot aan de Nieuwe Oosterstraat. Hier bevind zicht de gezellig winkel Priuw van Hielkje van der Molen. We proeven verschillende likeuren, kaas, mosterd en cranberry’s uit de streek. Deze authentieke winkel van Hielkje is niet voor niets verkozen tot gezelligste winkel van Friesland.

Lunch: Restaurant Barrevoets

DSC_0626

Als laatste stop stond er een lunch bij Restaurant Barrevoets op de planning. Barrevoets betekend letterlijk blote voeten. De naam staat voor dicht bij de natuur, eerlijk en nuchter, het is tevens een verbastering van Bar and Foods. Hier gaan ze net dat stapje verder dan een klassieke broodjeszaak. Ze streven naar kwaliteit en daarom maken ze alles zelf met verse ingrediënten. Wat ze niet zelf maken, kopen ze locaal of zelfs bij verschillende winkeltjes uit dezelfde straat. Wij beginnen onze lunch met een heerlijk frisse smoothie, niet zwaar en klef, maar fri(e)s en fruitig. Hierna genieten we van een heerlijk waldkorn broodje met brie en walnoten en een wrap met carpaccio met ontzettend lekkere pesto.

DSC_0619

Onze culinaire trip in Leeuwarden zat er ondertussen bijna op. We besluiten nog even langs het foodtruck festival te wandelen. Maar de regen gooide roet in het eten. Half namiddag rijden we uiteindelijk terug richting België. Helemaal voldaan en onder de indruk van de gastvrijheid en de culinaire mogelijkheden van Leeuwarden. In 2018 zal Leeuwarden het decor zijn van Culturele hoofdstad van Europa 2018. Voor meer info en het programma omtrent over Leeuwarden 2018 kijk je best even op deze website. Meer (culinair) nieuws vind je nog op deze website. Bedankt Friesland & Cherry Lab

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *