Restaurant Sems – Een pand met Historie
Restaurant Sems is gelegen in een monumentaal pand aan het Gouverneursplein in het stadscentrum van Leeuwarden. Een statig gebouw met een bewogen verleden. Na de gouverneur werd het gebouw bewoond door cartograaf, landmeter en ingenieur Johan Sems Leeuwarden (1603). Rond 1970 vond K(!)reativiteitscentrum De Blauwe Stoep hier zijn onderdak. Daarna is het pand een tijdje door studenten bewoond om krakers te weren, maar uiteindelijk toch gekraakt. Rond 2005 was er van het eens zo statige pand niet veel meer over. De laatste bewoners hadden het compleet uitgewoond. Een forse renovatie heeft er gelukkig voor gezorgd dat het pand zijn oude glorie terugkreeg. Sinds december 2008 is Gouverneursplein 36 het adres van Sems
Lunchen tijdens onze culinaire trip naar Leeuwarden
Tijdens onze culinaire trip naar Leeuwarden had Merk Fryslân ons uitgenodigd voor een lunch in dit restaurant / wijnbar. Als je hier binnenstapt bevindt rechts een gezellige wijnbar en links het restaurant gedeelte met een grote, open en robuuste keuken. Het hele pand heeft een rustgevende maar ook moderne en strakke uitstraling door de bijzondere inrichting.
Jeune restaurateur d’Europe
Bij Sems kun je kiezen voor een menu van de chef of voor à la carte. De kaart is opgebouwd uit twintig gerechten waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen voor- en hoofdgerecht. De koks bedenken steeds weer nieuwe, verrassende gerechten. Daarvoor gebruiken ze maximaal vier of vijf ingrediënten van topkwaliteit. De originele structuur en smaak blijven altijd intact. Zo behoort dit restaurant ook bij Jeune restaurateur d’Europe, een vereniging van jonge, talentvolle restauranthouders, gedreven door de passie voor hun vak.
Beginnen deden we met een huis aperitief op basis van bruine jenever, ginger ale en munt. Hierbij kwam een amuse op basis van rijst, gamba en limoen op tafel. Hoewel het ondertussen buiten was beginnen te regenen, maakten wij alvast een zonnige start.
Als eerste gerecht hadden de chefs een creatie gemaakt rond de Hollandse trots. Deze Hollandse nieuwe werden geserveerd met duindoorn, limoen, appel en krokante filo.
Hierna werden perfect gegaarde varkenswangetje geserveerde met kroketjes van appel, groene kool met merg en krokante groene kool. Hierbij kwam een heerlijk glaasje Luigi Bosca (Pinot Noir) uit Argentinië.
Afsluiten deden we met een prachtige pavlova. Dit meringue-dessert werd geserveerd met rood fruit, zowel vers als verwerkt tot sorbet. Om dit dessert wat op te frissen werd hier een frisse lemon curd aan toegevoegd. Dit maakte voor ons het dessert helemaal perfect. Meer over culinair Leeuwarden binnenkort op de blog.
Restaurant Sems
Gouverneursplein 36
8911 HH Leeuwarden – Nederland
+31 58 216 2214