Dranken & Cocktails

Vietnamese ice coffee – Home made

Print Friendly, PDF & Email

Cà phê đá – Iced coffee – ijskoffie

Mijn broer en mijn vriendin stoeften beide over de heerlijke iced coffee in Vietnam en Thailand. Zelf kende ik enkel de versies uit de supermarkt, lekker maar simpel en veelal te zoet. Zo vroeg mijn broer hoe hij deze ijskoffie zelf kon maken. Maar ik wist spijtig genoeg niet hoe ze in Vietnam smaakten. Vorige jaar kreeg ik de kans om zelf naar Vietnam te gaan. Hier werden deze koffies enorm goed gesmaakt.

Het Vietnamese woord voor koffie ‘ca phe’ is verbasterd van het Franse ‘café’.

Vietnam is naast Brazilië een erg belangrijk land in de koffieproductie. Doordat de melkveehouderij nog in zijn kinderschoenen stond en de beschikbaarheid van verse melk niet altijd even gemakkelijk was, gebruikten ze vroeger veelal gecondenseerde melk. Dit gekoppeld met de warme temperatuur in Vietnam is de Iced coffee geboren.

‘ca phe da’ (letterlijk vertaald: koffie met ijs) of ‘ca phé sua da’ (koffie met melk en ijs).

DSCN8471

Op de laatste dag in Vietnam waren we enkele uren vrij in Ho Chi Minh, eerder bekend als Saigon. Nog snel, voordat we onze vlucht huiswaarts moesten halen wilde ik nog een laatste keer genieten van een Iced coffee. Loop in Ho Chi Minhstad een willekeurige straat in en op het einde ben je verschillende koffieshops voorbijgelopen. Ik koos er eentje uit en daar genoot ik van de laatste en beste Iced coffe die ik proefde tijdens onze 4 dagen Vietnam. De tijd begon te dringen, en toen kwam de Slow (ice) koffie op tafel.

Nodig voor 1 Iced coffee:

  • voldoende ijsblokjes
  • 1 el gecondenseerde, gesuikerde melk
  • 1 dl sterke koffie (dubbele espresso)

Vietnamese ice coffee 2

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *