Travel

Blogtrip: 5 dagen Vietnam #panga2015

Print Friendly, PDF & Email
Het klinkt onwaarschijnlijk, maar enkele maanden geleden kreeg ik een mailtje omtrent deze blogtrip naar Vietnam. We zouden 5 dagen in Vietnam zijn om het verhaal rond de pangasius vis te ontdekken. Op de planning stond een bezoek aan de internationale visbeurs Vietfish 2015. Een workshop koken met panga in Saigon Cooking Class. Een cook-off tussen een Nederlands en Vietnamese chef en een bezoek aan een panga farm en factory. Tussendoor was er nog tijd over voor een historische tour door Ho Chi Minh en s’avonds hadden we tijd om van de ene naar de ander rooftop te gaan. Een mega avontuur waar ik enorm toffe mensen heb leren kennen.

Toch vertrok ik met een dubbel gevoel. 5 dagen Vietnam, hoe zit dat met de jetlag? Het zou vermoeiend worden? Maar toch kon ik dit niet missen, ook al ben ikzelf geen fan van panga. Een gekweekte vis waar enkele jaren geleden heel wat rond te doen was omtrent vervuild water, antibiotica, enz. . Waar rook is, is vuur dacht ik. Maar ik wilde het wel eens met mijn eigen ogen zien. Zou een vis waar giftige stoffen in zitten zomaar Europa binnen kunnen komen? (Meer daarover alvast in dit filmpje). In welk water worden deze vissen gekweekt? Hoe hygiënisch is de verwerking? Waarvoor staat het label ASC? Deze vragen spoelde door mijn hoofd.

Op Zondag 23/08/2015 was het zover. Ik pakte in station Noorderkempen de trein naar Antwerpen om van daaruit door te reizen naar Schiphol. Om 21u40 steeg ons vliegtuig op richting Vietnam. Met een tussenstop van 4 uur in Dubai kwamen we rond 18u (locale tijd) aan in Vietnam. Snel naar het hotel voor de check-in en dan wilde ik zo snel mogelijk door de straten van de stad dwalen. Moe en onder de indruk werden dat 2 pilsjes om de hoek en snel het bed in. Dinsdag ochtend stond al direct een bezoek aan Vietfish 2015 geplant. Hier maakten we kennis met de verschillende kwaliteitslabels en controles.

Woensdag ochtend was het tijd om naar de markt te gaan. Met de chef Khang van restaurant Hoa Tuc gaan we langs de “Cho Ben Thanh Market” in Ho Chi Minh city. Met enkele boodschappen keren we s’middags terug naar de Saigon Cooking Class. Daar stonden drie recepten met panga op de planning. Verse springrolls met scampi en panga – Salade van groene mango met gegrilde pangasius & gebakken lotus rijst met gefrituurde panga.

Op Donderdag stond er een tour door Ho Chi Minh op de planning. Een bezoek aan het War Remnants Museum, Central Post Office, Basiliek van Notre-Dame en het presidentieel paleis waren de highlights van deze voormiddag.


In de namiddag was het tijd voor de cook-off tussen een Nederlandse en Vietnamese chef. Het viskoekje met kokos en limoenmayonaise kon voor mij niet op boxen tegen de zoet zure soep met panga van de Vietnamese chef. Het was dan ook leuk te zien hoe deze chef aan de slag ging met een hele vis en niet met de filets zoals wij ze kennen.

Vrijdag was d-day, tijd voor het echte werk. We stappen s’morgens vroeg op de bus richting de Mekong delta. Daar stond een bezoek aan een panga kwekerij en factory op de planning. Na een rit van bijna 4 uur stapten we over in een speedboot. Deze bracht ons naar een eiland op de Mekong rivier. Op dit eiland waren een 17 tal vijvers die gebruikt werden om de panga te kweken. Het water dat gebruikt wordt om deze vis in te kweken wordt eerst in een lege vijver gefilterd. Hier worden 2 producten (o.a. Vime Iodine) aan toegevoegd om het water te zuiveren. Daarna wordt het water overgepompt naar een ander vijver om de vis te kweken.

Negen maanden later, als de vis volwassen is en ongeveer 1 kg weegt is het tijd voor de verwerking. De vis wordt in waterbassins vervoerd naar de panga factory. Hier wordt de vis geslacht, gewassen, gekeurd, gereinigd en ingevroren. De vis komt aan de ene kant van het bedrijf levend binnen en 100 meter verder gaat deze diepgevroren in de verpakking. Meer daarover binnenkort in een uitgebreider verslag.

Na deze drukke dag was het tijd voor een avond ontspanning. We werden verwacht in het Mekong River Resort voor een heerlijk diner en een glaasje wijn. Gezellig aan tafel terugblikken naar een uiterst interessante week. Na enkele uurtjes slaap besloot ik op te staan en te gaan genieten van de prachtige zonsopkomst. Nadien was het toch terug bedtijd, want de avond voordien was iets te gezellig.

Uiteindelijk stond er nog een dagje ontspanning op de planning. Op Zaterdag avond keerden we weer terug richting België. Hoewel ik in het begin twijfels had om richting Vietnam te vertrekken was ik enorm blij dat ik dit avontuur heb meegemaakt. Het was een unieke kans om te zien hoe het er aan toe gaat met deze vis. Vietnam, It was nice to meet you !!

Voor een uitgebreid verslag over pangasius kan u terecht op OneWorld.nl

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *