Panna cotta van advocaat
Als we op zoek gaan naar het ultieme recept, ondergaan we meestal verschillende pogingen. Zo heb ik laatst 6 verschillende versies van advocaat gemaakt. De twee beste recepten hebben we samengevoegd tot het ultieme resultaat. Maar dat wilt natuurlijk zeggen dat hier 7 potten advocaat in de koelkast staan. ideaal om een heerlijk paasdessert mee te verzinnen dus. Zo werd dit dessert met panna cotta van advocaat geboren
Paasdessert
Eigenlijk wilde ik in laagjes werken. Onderaan een bodem van zanddeeg, daarop een laagje chocolade en de panna cotta van advocaat. Het geheel afwerken met espuma van yoghurt, verse advocaat en Thaise basilicum. Het geheel is een beetje ander uitgevallen. Veel makkelijker en zeker even lekker.
Nodig voor 6 personen
Panna cotta van advocaat
- 3 blaadje gelatine (1,9 g / stuk)
- 2 dl room
- 2 dl melk
- 1/2 vanillestok
- 50 g suiker
- 2 dl advocaat
Doen:
- Week de blaadjes gelatine in koud water
- Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit
- Doe de zaadjes en de peul bij de melk met room.
- Warm de room met de melk op tot aan het kookpunt
- Doe de suiker bij de warme melk met room, roer tot deze volledig is opgelost.
- Zet het vuur uit
- Knijp de blaadjes gelatine uit, haal de vanillepeul uit de pan.
- Los de gelatine op in de warme room met melk.
- Giet het mengsel bij de advocaat en roer om.
- Verdeel de panna cotta over 6 glazen of borden
- Laat opstijven in de koelkast.
Zanddeeg
- 250 g bloem + 1 el extra
- 150 g boter, op kamertemperatuur
- 32 g amandelpoeder
- 95 g poedersuiker
- 1 ei
- snuif zout
Doen:
- Meng voor het deeg de bloem in de keukenrobot met de boter.
- Voeg amandelpoeder, poedersuiker, het ei en een snuif zout toe.
- Meng tot een egaal deeg.
- Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit.
- Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven van 150 graden.
Espuma van yoghurt
- 100 g room
- 100 g Griekse yoghurt
Doen:
- Meng de room en yoghurt tot een egaal mengsel
- Giet dit in een espuma fles
- Draai er 1 of 2 gaspatronen op
Afwerking
- Pure chocolade
- advocaat
- Thaise basilicum
Doen:
- Haal de glazen of borden met panne cotta uit de koelkast
- Spuit er enkele toefjes espuma van yoghurt bovenop
- Verkruimel er een beetje zanddeeg op
- Lepel er een beetje advocaat over
- Rasp er de pure chocolade bovenop
- Werk af met blaadjes Thaise basilicum
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.