Koekjes – Sinaasappel – Chocolade
Koekjes, sinaasappel en chocolade, dat is zowat één van mijn favoriete combinaties. Denk maar aan Pim’s koekjes of orangettes. Deze keer gingen we zelf op zoek naar deze combinatie in een heerlijk koekje. Hiervoor gebruiken we klassieke zandkoekjes, crème au beurre met rasp van sinaasappel en chocolade als afwerking. Een heerlijk eenvoudig recept.
Ook zot van deze combinatie? Bekijk dan eens het recept van chocoladeganache uit de oven met pittige hazelnoten en sinaasappelolie van Yotam Ottolenghi.
Zandkoekjes
- 2 eigelen
- 160 g boter, kamertemperatuur
- 20 g vanillesuiker
- 100 g bloemsuiker
- snuif zout
- 250 g bloem
- 50 g pure chocolade voor de afwerking
Doen:
- Kneed de bloem, boter, vanille-suiker, bloemsuiker en het eigeel lang en stevig tot een homogene massa
- Maak er een rol van, doe er plasticfolie over en leg deze 20 minuten in de ijskast
- Zet de oven op 170 graden. Haal de rol uit de ijskast en snij in schijfjes van 3 millimeter
- Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bak ze gedurende 10 á 12 minuten op 180 graden
- Laat de koekjes volledig afkoelen
Crème au beurre van sinaasappel
- 250 g boter, kamertemperatuur
- 70 g bloemsuiker
- 1 sinaasappel
- 1 el grand marnier
Doen:
- Mix de zachte boter samen met bloemsuiker en rasp (van de schil) van sinaasappel tot een homogene luchtige massa
- Voeg op het einde de grand marnier toe
- Doe de crème au beurre van sinaasappel in een spuitzak
- Bewaar deze tot gebruikt op kamertemperatuur
Afwerking
- Smelt de chocolade au bain marie
- Draai de helt van de koekjes om
- Spuit hier een toefje crème au beurre met sinaasappel op
- Duw daarop een ander koekje
- Sprenkel er met een lepel gesmolten chocolade over
- Laat de koekjes op een koele plaats opstijven
- Geniet!
Recept in foto’s
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.