Linzen zijn geen groente maar een peulvrucht, en peulvruchten zijn gezond. Niet voor niets heeft de Verenigde Naties 2016 uitgeroepen tot het “Jaar van de Peulvrucht”! Dan wel om deze drie redenen: Peulvruchten zijn gezond: ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren, maar arm aan verzadigde en transvetten. Hun teelt is milieu- en klimaatvriendelijk en peulvruchten vormen een belangrijk element in de strijd tegen armoede en honger in ontwikkelingslanden.
Linzen zijn zeer veelzijdig en kunnen op oneindig veel manieren bereid worden. Denk maar aan salades, soep, stoofpotjes of risotto. Ik maakte drie verschillende recepten met linzen om te dippen. Met enkele ingrediënten creëer je een lekker hummus, tapenade met zongedroogde tomaten en een pittige dip met kokos en rode curry.
Om aan de slag te gaan met droge linzen moet je deze eerst een tijdje weken in koud water. Daarom vind ik het enorm gemakkelijk om altijd een blikje linzen van Bonduelle in de voorraadkast te hebben staan. Sinds kort worden deze linzen in het blikje gestoomd, dit zorgt voor een hele goede bite!
Hummus van linzen:
Nodig:
- 150 g linzen, (Bonduelle)
- 1 tl tahini
- enkele druppels citroensap
- 2 el olijfolie
- 75 g roomkaas
- peper, zout, komijn
Doen:
- Doe alle ingrediënten in een maatbeker
- Mix dit fijn met een staafmixer
- Breng op smaak met peper, zout en komijn
- Bewaar in de koelkast
Tapenade van linzen en zongedroogde tomaten
Nodig:
- 60 g linzen (Bonduelle)
- 60 g zongedroogde tomaten
- 30 g pijnboompitten
- 20 g Parmezaanse kaas
- 1 el olijfolie
- 1 kl kappertjes
- peper en zout
Doen:
- Doe alle ingrediënten in de blenden
- Maal deze tapenade grof zodat deze nog textuur heeft
- Bewaar in de koelkast
Pittige dip van linzen met kokos en rode curry
Nodig:
- 100 g linzen (Bonduelle)
- 100 g kokosmelk
- 15 g rode currypasta
- 1 tl korianderzaad
Doen:
- Maal het korianderzaad fijn in de vijzel
- Mix alle ingrediënten tot een egale dipsaus
- Bewaar in de koelkast