We deden nog eens mee aan een wedstrijd. Deze keer eentje van het online travel magazine June.. De opdracht bestond eruit een gerecht te creëren bij de rode wijn “Abadia Retuerta Selección Especial 2016”. Hiervoor moesten we aan de slag gaan met duurzame ingrediënten, waarvan er drie uit eigen regio komen. Iets wat hier in de Kempen natuurlijk fantastisch is. Daarom creëerden we met veel plezier een gerecht op basis van verschillende streekproducten. Zo haalde ik bv. ‘landloperke’ kaas en yoghurt bij Smaakhoeve De Lochtenberg in Merksplas. Hier vind je een boerderijwinkel, kaasmakerij en een restaurant dat vooral bekend staat voor z’n overheerlijke houtovengebakken pizza’s. Nog niet zolang geleden passeerden we er tijdens een fietstochtje. Op hun super gezellig terras proefden we enkele streekbiertjes en bestelden we een prachtige apero-plank met eigen kazen en lokale charcuterie. Dat het vooral lekker en gezellig was.
Landloperke – De Lochtenberg
Het Landloperke is een kaas die op De Lochtenberg gemaakt wordt volgens het recept van de Spaanse kaas ‘Torta del Casar’. Hij wordt gemaakt van rauwe Jersey koemelk die plantaardig wordt gestremd met de zaden van een distel. Naarmate het Landloperke langer rijpt wordt de inhoud wat zachter en lopender. Om hem in vorm te houden, draagt deze kaas ‘lingerie’. De natuurlijke korst ontstaat door te wassen met verfijnde affinageculturen. De smaak van deze kaas is uniek en karaktervol.
Food & wine wedstrijd, powered by Abadia Retuerta
De hoofdprijs van deze wedstrijd is een all-in verblijf op het wijndomein Abadia Retuerta. Het hotel hoort sinds 2020 ook tot de Leading Hotels of the World. Het restaurant Refectorio ontving in 2014 een Michelinster en vorig jaar ook nog een Groene Michelinster. Een prachtige prijs waar we als eens graag wat moeite voor doen.
Lekker en gezellig
Er is toch niets leuker als een goede fles wijn delen met vrienden. Genieten van een heerlijk glaasje en een smaakvol hapje. Daarom maakten wij ook een sharing dish. Een gerecht dat je met enkele vrienden kan delen. Hiervoor gingen we de vegetarische toer op. We maakten in de oven gepofte koolrabi, olie van platte peterselie, hummus met landloperke, ingelegd en geroosterd camelina zaad, bloemen van afrikaantjes en gefrituurd blad van koolrabi.
Recept voor 6 personen
- 2 koolrabi (met jong blaadjes)
- bloemen van Afrikaantje
- grof zeezout
Doen
- Frituur de blaadjes van de koolrabi krokant. Strooi er een beetje zout over
- Pof de koolrabi gedurende 1u30 in een voorverwarmde oven van 200 graden
- Controleer of de koolrabi gaar is door er met een satestokje door te prikken
- Laat de koolrabi even afkoelen, maar probeer de geblakerde vel te verwijderen als deze nog warm is
- Bewaar de koolrabi op kamertemperatuur
Hummus van Landloperke
- 150 droge kikkererwten
- sap van 1/2 citroen
- 100 g Landloperke – De Lochtenberg
- 50 g boerenyoghurt – De lochtenberg
- 110 g koolzaadolie – De Laermolen
- peper, zout, cayennepeper
- 1 el tahini
- 1/2 tl baking soda
Doen
- Week de gedroogde kikkererwten één nacht in koud water
- Zeef en spoel de volgende dag onder koud stromend water
- Kook de geweekte kikkererwten 1 uur in een ruime hoeveelheid water met 1/2 tl baking soda en 1/2 tl zout
- Schep de velletjes en het schuim met een schuimspaan uit de pan
- Giet de kikkererwten af, bewaar een beetje van het kookvocht
- Laat de kikkererwten afkoelen tot ze lauw zijn
- Weeg 250 g kikkererwten af
- Maal deze fijn met citroensap, tahini, 2 el kookvocht & Landloperke (kaas)
- Voeg geleidelijk de olie toe tot je een smeuïge massa hebt
- Roer vervolgens de yoghurt door de hummus.
- Breng op smaak met peper, zout & cayennepeper
Olie van platte peterslie
- 1/2 plantje platte peterselie
- 150 ml koolzaadolie
- peper en zout
Doen
- Mix de platte peterselie fijn in de olie
- Breng op smaak met peper en zout
- Giet de olie door een fijne zeef
Camelina zaad
- 50 g camelina zaad
- 100 g water
- 30 g azijn
- 50 g suiker
- snuifje zout
Doen
- Rooster de helft van het camelina zaad in een pan zonder vetstof
- Doe de andere helft van het zaad tezamen met het water, azijn, suiker en een snuifje zout in een steelpannetje
- Breng dit naar het kookpunt. Laat nu zachtjes sudderen totdat het vocht bijna helemaal ingekookt is en de zaadjes hiermee bedekt zijn. Laat volledig afkoelen
Afwerking
- Schep een beetje hummus op twee borden
- Leg in het midden de gepofte koolrabi. Strooi er een beetje grof zeezout over
- Lepel de olie van platte peterselie rond de koolrabi
- Strooi er geroosterd camelina zaad over en verdeel ook enkel toefjes ingelegd camelina zaad errond
- Werk af met blaadjes van Afrikaantje en gefrituurd blad van koolrabi
- Schenk een glaasje wijn in
- Geniet
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.