Hoofdgerechten, Recepten

Boeuf Bourguignon

Print Friendly, PDF & Email

Bœuf bourguignon, ook wel “boeuf à la bourguignonne”, is een Frans gerecht op basis van rundsvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek.   Voor dit gerecht gebruik ik persoonlijk liefst runderschenkel. Dit vlees bevat veel meer smaak en een beetje vet zodat het vlees heerlijk sappig en mals blijft. Dit is een heerlijke variant van het klassieke stoofvlees. 

Recept voor 2 personen:
Stoofpotjes zijn altijd het lekkerste als je ze een dag voordien klaarmaakt.

Ingrediënten:

  •  600 á 700 gr runderschenkel
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • tijm & laurier
  • 200 gr champigons, in 4 gesneden
  • 100 gr spekblokjes (Herta)
  • 200 ml rundsefond ( lacroix)
  • 1/2 fles rode wijn
  • maizena
  • boter

Werkwijze:

  1. Snij het vlees van de runderschenkel in blokjes van +- 3 cm
  2. Marineer het vlees met sjalot, look, tijm & laurier en de rode wijn
  3. Laat dit 3 uur tot 1 nacht marineren
  4. Giet het vlees door een zeef en laat dit even uitlekken, hou de marinade zeker bij
  5. Smelt een klontje boter in een ruime kookpot
  6. Bak hierin de uiringen en champignons aan
  7. Haal deze uit de pan en bak de spekreepjes aan
  8. Haal deze ook terug uit de pan en zet ze samen met de champignons en uien apart
  9. Smelt nu terug een klontje boter en bak hierin de stukjes rundsvlees aan
  10. Kruid de stukjes vlees met peper en zout
  11. Voeg de marinade en rundsfond en laat dit 1.5u zachtjes pruttelen
  12. Voeg u de gebakken uiringen, champigons en spekblokjes toe
  13. Laat dit samen nog een half uurtje zachte koken
  14. Los een beetje maizena op en bind het stoofpotje naar eigen goesting
  15. Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *