Bœuf bourguignon, ook wel “boeuf à la bourguignonne”, is een Frans gerecht op basis van rundsvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek. Voor dit gerecht gebruik ik persoonlijk liefst runderschenkel. Dit vlees bevat veel meer smaak en een beetje vet zodat het vlees heerlijk sappig en mals blijft. Dit is een heerlijke variant van het klassieke stoofvlees.
Recept voor 2 personen:
Stoofpotjes zijn altijd het lekkerste als je ze een dag voordien klaarmaakt.
Ingrediënten:
- 600 á 700 gr runderschenkel
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 ui, in halve ringen
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- tijm & laurier
- 200 gr champigons, in 4 gesneden
- 100 gr spekblokjes (Herta)
- 200 ml rundsefond ( lacroix)
- 1/2 fles rode wijn
- maizena
- boter
Werkwijze:
- Snij het vlees van de runderschenkel in blokjes van +- 3 cm
- Marineer het vlees met sjalot, look, tijm & laurier en de rode wijn
- Laat dit 3 uur tot 1 nacht marineren
- Giet het vlees door een zeef en laat dit even uitlekken, hou de marinade zeker bij
- Smelt een klontje boter in een ruime kookpot
- Bak hierin de uiringen en champignons aan
- Haal deze uit de pan en bak de spekreepjes aan
- Haal deze ook terug uit de pan en zet ze samen met de champignons en uien apart
- Smelt nu terug een klontje boter en bak hierin de stukjes rundsvlees aan
- Kruid de stukjes vlees met peper en zout
- Voeg de marinade en rundsfond en laat dit 1.5u zachtjes pruttelen
- Voeg u de gebakken uiringen, champigons en spekblokjes toe
- Laat dit samen nog een half uurtje zachte koken
- Los een beetje maizena op en bind het stoofpotje naar eigen goesting
- Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout