Nationale Oesterdag valt dan wel op 5 augustus. Het beste seizoen om oesters te eten is van september tot en met april. Daarom hebben we een beetje gewacht met deze blog. In deze blog gaan we niet voor 1, maar voor drie oesters. Een klassieke oester met een paar druppels Noilly Prat Extra Dry Vermouth, een tweede met een pittige dressing van rode peper, gember en rijstwijnazijn, en een derde geïnspireerd op de Over Eten podcast met Donald Deschagt, ook wel bekend als The Seaweed Chef.
Donald Deschagt, ook bekend als The Seaweed chef vertelde in deze podcast dat de algen (Zee-Eik) die in een kistje oesters zitten eigenlijk perfect eetbaar zijn. Wij blancheren en drogen de Zee-Eik tot een smaakvol en kleurrijk poeder. Dit poeder verwerken we in boter om de oesters heel kort in op te warmen. Een kleine smaakbom dus.
Vermout & Oesters
- oesters
- Noilly Prat Original Dry Vermouth
- grote ijsblol
- zeste van citroen
- Open de oesters, sprenkel enkele druppels vermout over de oester
- Serveer hierbij de Noilly Prat in een wijnglas met ijs en een zeste van citroen
- Geniet!
Pittige oesters
- oesters
- wakame
- Vinaigrette:
- 1 tl gember, fijn geraspt
- 6 el rijstwijnazijn
- 1 tl fijngesneden rode peper
- 1 el fijngesneden verse koriander
- 1 tl suiker
- Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette
- Open de oesters, steek ze los
- Lepel er een beetje vinaigrette over
- Werk af met enkele sliertjes wakame
Oester & Zee-Eik
- oesters
- zee-eik
- 75 g boter
- peper
- Blancheer de zee-eik: Kook de zee-eik 1 minuut, dompel deze nadien onder in ijswater.
- Laat ze zee-eik goed uitlekker.
- Droog deze 1 uur op 60 graden in de oven of voedseldroger
- Maal de droge zee-eik tot poeder in een vijzel
- Doe het poeder door een fijne zee
- Meng 75 g boter op kamertemperatuur met 1 kl poeder van zee-eik
- Laat dit terug opstijven in de koelkast
- Open de oesters
- Leg deze stevig op een prop aluminumfolie
- Leg een beetje zeewierboter op de oester
- Bak de oester 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Serveer warm
#ADV – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & Alcobrands
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.