Stoofpotje van kalkoen met Waldorfsalade
Hoofdgerechten, Recepten

Stoofpotje van kalkoen met Waldorfsalade

Print Friendly, PDF & Email

Kersttradities krijgen een smaakvolle twist! De klassiek gevulde kalkoen met Kerstmis wordt omgetoverd tot een heerlijk stoofpotje van kalkoen, geserveerd met een verfrissende Waldorfsalade. Om een gevulde kalkoen klaar te maken zit je al snel met een gezelschap van 8 personen aan tafel. Maar kerstfeestjes zijn soms ook veel kleiner. Dit recept is perfect voor 4 á 5 personen. We zijn tenslotte ook enorme fan van stoofpotjes. Makkelijk op te warmen en de gevreesde cuisson is altijd goed. Daarnaast spelen we een beetje vals en maken we gehaktballetjes van boerenworst. Makkelijk en altijd smaakvol. Verder serveren we deze stoofpot met aardappelkroketten. Maar dat kan je natuurlijk helemaal zelf kiezen.

We gebruiken in dit recept onze gietijzeren stoofpan van Le Creuset (maat 26). We zijn enorme fan van de nieuwe kleur Flint. Deze is geïnspireerd door de onstuimige wolken en glanzende stenen. De schoonheid van deze grijstint past perfect op onze feesttafel.

Nodig voor 4 á 5 personen.

  • 1 kg kalkoenborst
  • 1 kg paddenstoelen (champignon, shiitake, oesterzwam, bospaddenstoelen)
  • 500 g boerenworst
  • boter
  • 60 g bloem
  • 1 el mosterd
  • peterselie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml room
  • aardappelkroketten
  • Snij de kalkoen in blokjes van ongeveer 2 cm
  • Snij de paddenstoelen in stukjes
  • Snijd de velletjes van de worsten open en haal het worstvlees eruit. Rol hiervan gehaktballetjes
  • Smelt in een ruime stoofpan een klontje boter.
  • Bak hierin de blokjes kalkoen aan, kruid deze met peper en zout. Haal ze terug uit de pan
  • Bak de gehaktballetjes aan. Haal deze terug uit de pan
  • Smelt opnieuw een flinke klont boter in de pan
  • Stoof hierin de paddenstoelen aan
  • Strooi 60 gr bloem over de paddenstoelen als deze mooi zijn aangebakken
  • Stoof de bloem even mee aan
  • Voeg nu 900 ml water toe. Roer goed
  • Breng het geheel aan de kook. Blijf goed roeren zodat de bloem oplost en de saus bindt
  • Voeg het groentebouillonblokje en de mosterd toe
  • Voeg de kalkoenblokjes en de gehaktballetjes toe
  • Laat ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen
  • Breng het geheel verder op smaak met peper en zout
  • Voeg net voordat je de stoofpot serveert de room toe
  • Werk af met fijngesneden peterselie

Waldorfsalade

  • 1 knolselder
  • 3 stelen groene selder
  • 2 appels
  • 3 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 kl mosterd
  • 50 g geroosterde walnoten
  • 100 g blauwe druiven
  • Schil de knolselder, snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm
  • Kook de blokjes knolselder beetgaar. Laat nadien volledig afkoelen
  • Doe de blokjes knolselder in een ruime mengkom
  • Snij de selder en appel in fijne blokjes, voeg deze toe aan de mengkom
  • Meng de mayonaise, yoghurt en mosterd tot een dressing
  • Meng de dressing onder de blokjes knolselder, appel en selder
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout
  • Doe de salade in een mooie schaal
  • Werk af met geroosterde walnoten en doormidden gesneden druiven
  • Smakelijk
  • Serveer het stoofpotje van kalkoen met deze frisse Waldorfsalade en aardappelkroketten

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *