Millefeuille met kalfstartaar en salsa verde
Recepten, Voorgerechten

Millefeuille met kalfstartaar en salsa verde

Wit met Kerst? Of het echt daadwerkelijk gaat sneeuwen tegen de feestdagen is natuurlijk afwachten. Maar dat we een heerlijk flesje witte wijn open trekken, dat staat al vast. Het voorgerecht voor onze eindejaarsmenu bestaat uit een millefeuille met tartaar van kalfsvlees, zure room, salsa verde en mosterdzaad. Hierbij schenken we een karaktervolle verdejo uit Rueda. Het recept ziet er misschien moeilijk uit. Maar dat is het zeker en vast niet. 

Nodig voor 4 personen

  • 300 g kalfsvlees
  • 100 ml zure room
  • 1 sjalot
  • 1 kl mosterd
  • enkele druppels worcestersaus
  • enkele druppels tabasco
  • olijfolie
  • peper en zout
  • citroen
  • verse basilicum
  • Pel de sjalot, snipper deze fijn
  • Snij het kalfsvlees fijn
  • Meng het kalfsvlees met de sjalot, olijfolie, mosterd, worcestersaus en tabasco
  • Breng de tartaar verder op smaak met peper en zout
  • Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast

Filodeeg (Millefeuille)

  • 3 vellen filodeeg
  • olijfolie
  • Steek met een uitsteekring van 8,5 cm 16 cirkels uit het deeg
  • Leg 8 ronde plakje filodeeg op een bakplaat met bakpapier
  • Wrijf deze in met een beetje water
  • Leg er telkens een tweede vel deeg op zodat je 2 plakjes filodeeg op elkaar krijgt
  • Wrijf de bovenkant in met olijfolie
  • Leg er een vel bakpapier op en dek af met een bakplaat
  • Bak 5 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden
  • Haal de bovenste bakplaat en het vel bakpapier eraf en laat nog 5 min verder bakken in de oven.

Salsa verde

Je hebt niet al deze salsa verde nodig in dit recept. Maar je kan de overschot perfect invriezen

  • 1 plantje basilicum
  • 1 plantje peterselie
  • 1 plantje bieslook
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 el kappertjes
  • 1 el mosterd
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el azijn
  • 2,5 dl olijfolie
  • Doe alle ingrediënten voor de salsa verde in een keukenmachine of hakmolen
  • Mix alles tot een salsa met fijne stukjes, géén puree
  • Proef en kruid de saus met peper van de molen en wat zout. Voeg wat extra olijfolie toe als de saus te dik is
  • Bewaar de salsa tot gebruik in de koelkast

Ingelegd mosterdzaad

  • 50 g mosterdzaad
  • 200 g water
  • 60 g azijn
  • 10 g suiker
  • snuifje zout
  • Doe al deze ingrediënten in een kookpot
  • Breng dit naar het kookpunt
  • Plaats een deksel op de pot
  • Laat nu zachtjes sudderen totdat het vocht is ingekookt en de zaadjes hiermee bedekt zijn
  • Bewaar in een gesteriliseerde pot

Afwerking

  • Maak een klein cirkeltje van zure room op de borden
  • Leg hierop een krokantje van filodeeg
  • Lepel hierop 1 el tartaar van kalfsvlees
  • Leg daarop opnieuw een krokantje van filodeeg
  • Lepel hierop terug 1 el tartaar
  • Werk af met een toefje zure room en mosterdzaadjes
  • Rasp er zeste van citroen over
  • Lepel er een beetje salsa verde rond
  • Werf af met enkele blaadjes verse basilicum

Recept in foto’s


#ADV – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & oSérieux! voor de campagne #gekopkalfsvlees en #witmetkerst (Rueda)


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *