Hertenkalf met oesterzwam en winterse groenten
Hoofdgerechten, Recepten

Hertenkalf met oesterzwam en winterse groenten

De feestdagen komen eraan, alsook het wildseizoen. Heerlijk om deze beide te combineren. Zo maken we hier een heerlijk stukje hertenkalf met saus van oesterzwammen en een ovenschotel met aardappel, pompoen en pastinaak. Een ideaal recept waar je toch heel wat van op voorhand kan klaarzetten. Voor de garing van het hertenkalf gebruiken we dezelfde regel als voor rosbief. 25 minuten per 1 kg vlees. Voor dit stukje van 400 gram rekenen we dus 10 minuten baktijd in de oven. Ook vorig jaar gingen we aan de slag met een stukje hert voor onze eindejaarsmenu. Toen maakten we een heerlijke tataki van hert met salsa verde en spinazie.

Nodig voor 2 personen – Ingrediënten van Lidl

  • 1 hertenkalffilet (400 gram)
  • 400 ml wildfond
  • 200 g oesterzwammen
  • 1 el bloem
  • 1 kl mosterd
  • peper en zout
  • 1/2 butternut pompoen
  • 2 kleine pastinaak
  • 400 á 500 g aardappelen
  • olijfolie
  • 1 takje tijm en rozemarijn

Doen:

Ovenschotel met aardappel, pompoen en pastinaak

  • Schil de pastinaak
  • Snij de aardappelen, pastinaak en pompoen in schijfjes van 1/2 cm
  • Leg deze overlangs in een ovenschotel
  • Snij de tijm en rozemarijn fijn, meng deze met 2 el olijfolie
  • Wrijf deze olie over de aardappelen, pastinaak en pompoen schijfjes
  • Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie
  • Zet de ovenschotel gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Laat nadien de ovenschotel nog eens 30 minuten bakken zonder aluminiumfolie

Hertenkalf

  • Kruid de hertenkalffilet met peper en zout
  • Bak het vlees aan in een klontje boter en een scheutje olijfolie
  • Leg het vlees in een kleine ovenschotel
  • Bak het vlees gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
  • Laat het vlees 5 minuten rusten onder zilverfolie
  • Snij het vlees in plakjes
  • Kruid extra met peper en grof zeezout

Saus van oesterzwammen

  • Snij de oesterzwammen in reepjes
  • Bak de reepjes oesterzwammen aan in de pan van het hertenkalf
  • Strooi een el bloem over de oesterzwammen als deze mooi aangebakken zijn
  • Bak de bloem kort mee aan
  • Voeg de wildfond toe aan de pan met oesterzwammen
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
  • Breng de saus op smaak met 1 kl mosterd, peper en zout
  • Serveer de plakjes hertenkalf met groenten, aardappelen en saus van oesterzwam

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *