Zeebaars een veelzijdige vis
Zeebaars is een vis met een milde smaak. Niet te vissig, voor de beginner, zullen we maar zeggen. Het vlees is smeuïg in de mond, maar heeft toch een fijne, stevige structuur. Het is in ieder geval een vis die een veelzijdige toepassing kent. Rauw als tartaar, maar eveneens in zijn geheel bereid, of als filet, en papilotte, in de pan, de oven, onder de grill of op de barbecue, een zeebaars komt altijd tot zijn recht. Het vel (de huid) van de zeebaars is zelfs lekker en hoeft bij deze bereiding niet verwijderd te worden. In dit recept serveren we de gebakken zeebaars met parelcouscous, broccolini en een zalige beurre blanc saus.
Nodig voor 2 personen
- 2 zeebaarsfilets ( 2 x 110 gram)
- 300 g broccolini of bimi
- 250 g parelcouscous
- mosterdsla of verse kruiden voor de afwerking
Beurre blanc
Reductie
- 2 sjalotten, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook, gekneusd
- 2 dl witte wijn
- 2 dl water
- 1 dl witte wijnazijn
- takje tijm
- 2 blaadjes laurier
- 10 peperbolletjes, gekneusd
De saus
- reductie
- 50 ml room
- 150 g koude boter
- enkele druppels citroensap
- peper en zout
Doen
Beurre blanc
- Doe alle ingrediënten voor de reductie (beurre blanc) in een steelpannetje
- Laat het mengsel op een zacht vuur inkoken, tot er slechts een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.
- Zeef de reductie. Je hebt voor de saus 4 el nodig. De overige reductie kan je perfect 1 maand bewaren in de koelkast
- Doe 4 el reductie en 50 ml room in een steelpannetje. Breng dit zachtjes aan de kook
- Snij de boter in blokjes. Roer de boterblokjes in delen door het mengsel. Gebruik een garde zodat de saus beetje bij beetje binding krijgt, terwijl de boter wegsmelt.
- Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout
- Let op, deze saus kan je moeilijk terug opwarmen
Zeebaars en broccolini
- Breng water aan de kook in een ruime kookpot
- Kook hierin de broccolini en parelcouscous gaar
- Giet deze af, breng dit op smaak met olijfolie, peper en zout
- Warm een klontje boter en scheutje olijfolie op in een ruime braadpan
- Maak enkele ondiepe insnijdingen in het visvel, zodat de baars niet opkrult tijdens het bakken
- Kruid de zeebaars met peper en zout
- Leg de vis met de velkant naar beneden in de pan
- Draai de vis na 2 á 3 minuten om. Laat deze nog eens 2 á 3 minuten bakken
Let wel: de gaartijd van de vis is afhankelijk van de dikte van de filet
- Serveer de gebakken zeebaars met parelcouscous en broccolini. Werk het geheel af met beurre blanc en mosterdsla of verse kruiden
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.