Recepten

Mijn eindejaarsrecepten 2021 – Feestelijk genieten

Print Friendly, PDF & Email

Mijn eindejaarsmenu 2021

Iedereen begint stilletjes aan met het plannen van een verrassend menu tijdens de Feestdagen. Een gezellig moment waarbij we hopelijk met vrienden en familie aan tafel kunnen zitten om dit wederom aparte jaar af te sluiten. Om je enkele tips en ideeën te geven maken we hier een overzicht met makkelijke en feestelijke recepten. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk zeker eens mijn eindejaarsmenu’s van voorbije jaren 2016201720182019 en 2020

Christmas Punch: Elixir d’Anvers & Cranberrysap

Tijdens feestjes in Amerikaanse films wordt er vaak ‘a big bowl of punch’ geserveerd. Logisch ook, want zo’n gezellige bowl vol frisse punch ziet er cool uit, is superlekker én kan je pimpen naar hartenlust. We hadden deze cocktail gemaakt voor Halloween. Maar deze kan perfect geserveerd worden als punch. Maak deze cocktail in een grote bowl en laat je gasten zelf inschenken. Weeral tijd uitgespaard tijdens je etentje.

Voor 4 personen

  • 160 ml Elixir d’Anvers
  • 80 ml rum
  • 80 ml whisky
  • 40 ml citroensap
  • 280 ml cranberrysap
  • ijsblokjes
  • half schijfje sinaasappel en veenbessen voor de afwerking

Doen

  • Vul een punchbowl met ijsblokjes
  • Voeg rum, whisky, Elixir d’Anvers, cranberrysap en citroensap toe
  • Voeg partjes sinaasappel en veenbessen toe
  • Enjoy!

Aperitief wraps met Jamón Serrano, kip en garnaal

We hebben de traditie elk jaar drie aperitief wraps te maken tegen de feestdagen. De reden hiervoor is dat je ze makkelijk op voorhand kan klaarzetten. Je kan er enorm goed mee variëren en iedereen lust er zeker eentje van. Benieuwd naar de aperitief wraps van de afgelopen jaren? Kijk snel eens hier: 20182019 en 2020

Recept

Oesters, 4 x anders – warm en koud

Oesters, eerlijk gezegd ben ik er helemaal niet gek op. Puur natuur dan toch niet. Daarom maak ik oesters klaar op 4 verschillende manieren. Op deze manier eet ik ze wel graag. We gaan voor 2 warme bereidingen, frituren en gartineren. Daarnaast maken we ook twee koude bereidingen. Zo maken we een tartaar van kort gepocheerde oester en de andere oester serveren we vrij puur met een tartaar van kaki.

Recept

Steak tartaar met kroepoek of tortillachips

Chips als aperitief? Waarom niet? . We maakten hier een Aziatisch hapje met steak tartaar, kroepoek, radijs, koriander en sesam. Daarnaast maakten we ook een Mexicaanse variant met tortillachips, jalapeño en tequila. Nog iemand tegen chips bij de aperitief? 

Recept

Kroepoek met grijze garnaal en avocado

Kroepoek met grijze garnaal (MSC-label) by Jean Sur Mer, avocado, geroosterd sesamzaad en Oost-Indische kers.

Recept

Tartaar van zalm met radijs, komkommer en Elixir d’Anvers

Dit recept staat niet op mijn blog, maar op de website van Elixir d’Anvers. Een tijdje geleden maakten we dit gerecht voor de Kerstshoot van Elixir. We serveren hier een frisse tartaar van zalm met gemarineerde radijs en komkommer. Het gerecht wordt afgewerkt met gefrituurde rijstnoedels, sesamzaad en mosterdsla of kervel.

Recept

Pizza met peer, Foie Gras en hazelnoten

Pizza niet fancy en chique? Hiermee bewijzen we het tegendeel. In dit recept maken we een heerlijke mini-pizza met zure room, peer, gepekelde rode ui en hazelnoten. Het geheel wordt afgewerkt met stukjes foie gras. Snel, makkelijk en feestelijk.

Recept

Kalfstartaar met rode biet en raap

Voor dit recept snijden we niet alleen tartaar van kalfsvlees. We snijden ook een tartaar van rode biet en raap. De brunoise van deze twee knolgroenten word gemarineerd met olijfolie, sojasaus, citroensap en Elixir d’Anvers. Verder wordt dit gerecht geserveerd met chips van rode biet en een mayonaise van Elixir d’Anvers. De Elixir wordt in dit gerecht gebruikt als kruidige smaakmaker.

Recept

Geroosterde sjalot – Vijg – Foie Gras

In dit eenvoudig maar toch feestelijk voorgerecht combineren we geroosterde sjalot met vijgen, Foie Gras, hazelnoten en een stukje geroosterd briochebrood. We hadden een paar keer geprobeerd om zelf briochebrood te bakken. Maar de beste keuze was toch om er eentje te bestellen bij de bakker. Ik vrees dat we op dat briochebrood nog wat gaan moeten blijven oefenen. 

Recept

Tataki van hert met salsa verde en spinazie

Feestelijk, lekker & makkelijk. Dit recept heeft alles om te scoren met de feestdagen. We combineren tataki van hert met kruidige salsa verde, rauwe champignons, geroosterde hazelnoten, croutons, verse spinazie en lompviseitjes. 

Recept

Blanquette van hinde met pommes dauphine

De bekendste blanquette is natuurlijk ‘blanquette de veau’ of kalfsfricassee. Een klassiek stoofpotje van kalfsvlees met gehaktballetjes en groenten. Wij maken hierop een leuke variant met hinde. Blanquette van hinde, wildballetjes en bospaddestoelen. Daarbij serveren we één van mijn favoriete aardappelbereidingen: pommes dauphine. Pommes dauphine zijn knapperige aardappelsoesjes gemaakt door aardappelpuree te mengen met hartig soezendeeg. Je neemt een hap en wilt er direct nog één. 

Recept

Panna Cotta rum raisin – zandkoekjes – Karamel

Rum raisin is toch echt één van de beste smaakjes bij een ijsalon hé. Het leek mij dan ook een goed idee om eens een dessert te verzinnen rond deze combinatie. Zo gingen we thuis aan de slag met het favoriete dessert van mijn vriendin: Panna Cotta. We maakten een smeuïge panne cotta met rum en rozijnen. Daarbij serveerden we een crumble van zandkoekjes en rum-karamelsaus.

Recept
Panna Cotta rum raisin - zandkoekjes - Karamel

Espresso Martini Panna Cotta – Boomsma

Boomsma koffielikeur is gemaakt met ‘Cold Brew’ koffie van verse Arabica bonen. Deze methode en het type koffieboon zorgt voor een heerlijke, zachte en zoete koffiesmaak die je smaakpapillen subtiel wakker schudt. Deze likeur is ideaal om te gebruiken in een espresso martini. Wij gingen een stapje verder en creëerden een heerlijk dessert op basis van deze after dinner cocktail.

Recept

Old Fashioned: Calvados – Belgische saffraan – Honing

Calvados, Belgische saffraan & honing, eigenlijk hebben deze ingrediënten weinig met elkaar te maken. Buiten dat ze wel fantastisch samen smaken in een cocktail. Zo maken we als after-dinner cocktail een heerlijke Old Fashioned met calvados, Belgische saffraan en honing

Recept

Als laatst wil ik iedereen natuurlijk fijne feestdagen en al het beste voor 2022 toewensen. Bedankt voor het vertrouwen in Kris Kookt. Hopelijk kunnen we jullie de komende jaren blijven inspireren met heerlijke recepten, restaurant tips en culinair nieuws. 

Kris 


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *