Rode biet en raap
Voor dit recept snijden we niet alleen tartaar van kalfsvlees. We snijden ook een tartaar van rode biet en raap. De brunoise van deze twee knolgroenten word gemarineerd met olijfolie, sojasaus, citroensap en Elixir d’Anvers. Verder wordt dit gerecht geserveerd met chips van rode biet en een mayonaise van Elixir d’Anvers. De Elixir wordt in dit gerecht gebruikt als kruidige smaakmaker.
Nodig voor 4 personen
Kalfstartaar
- 200 g kalfsvlees
- 1 eigeel
- 1/2 kl mosterd
- enkele druppels worcestersaus
- olijfolie
- peper en zout
- Verse groene kruiden voor de afwerking (mosterdsla, oost indische kers, kervel, ….. )
Doen
- Snijd het kalfsvlees in heel fijne blokjes
- Voeg eigeel, mosterd, worcestersaus en een scheutje olijfolie toe
- Breng op smaak met peper en zout
- Bewaar tot gebruik in de koelkast
Tartaar rode biet en raap
- 1 rode biet
- 1 raap
- 1 el olijfolie
- 1 el sojasaus
- sap en zeste van 1/2 citroen
- 1/2 el Elixir d’Anvers
- peper en zout
Doen
- Schil de rode biet en de raap
- Snij beide in heel fijne blokjes
- Voeg olijfolie, sojasaus, Elixir, sap en zeste van 1/2 citroen toe
- Breng op smaak met peper en zout
- Bewaar tot gebruik in de koelkast
Mayonaise van Elixir d’Anvers
- 2 eidooiers
- 1 el mosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 2 cl Elixir d’Anvers voor de mayonaise
- 1 dl zonnebloemolie
Doen
- Klop de eidooiers los samen met mosterd, Elixir d’Anvers en azijn
- Voeg geleidelijk zonnebloemolie toe tot je een mooie binding krijgt
- Breng op smaak met peper en zout
Chips van rode biet
- 1 rode biet
Doen
- Schil de rode biet
- Snijd met een mandoline of dunschiller fijne plakjes van de rode biet
- Frituur de plakjes rode biet krokant
- Strooi nadien een beetje zout over
Chips van rode biet kan eventueel ook aangekocht worden in de supermarkt als groentenchips
Afwerking
- Dresseer de brunoise van rode biet en raap onder in de borden
- Verdeel daarop de kalfstartaar
- Lepel er de mayonaise van Elixir rond
- Werk af met chips van rode biet en groene kruiden
Recept in foto’s
#ADV – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & oSérieux! voor de campagne #gekopkalfsvlees.
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.