Mijn Eindejaarsmenu 2020
De feestdagen zullen er dit jaar helemaal anders uitzien. Toch hopen we jullie te inspireren met enkele feestelijke recepten. In dit overzicht vind je recepten van aperitief tot digestief. Van een heerlijke cocktail met pompoen tot een bladerdeegwafeltje met kaviaar. Of van een feestelijke soep van spitskool met coquille tot een stoofpotje van hert. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk zeker eens mijn eindejaarsmenu’s van voorbije jaren 2016, 2017, 2018 en 2019
White Christmas – Tanqueray Flor de Sevilla
White Christmas, gebaseerd op de klassieke White Lady. Deze cocktail behoord tot de familie van de gin sour. Voor deze Kerst versie gaan we aan de slag met Tanqueray Flor de Sevilla, verder voegen we een snuifje kaneel en nootmuskaat toe voor de heerlijke winterse aromas.

Elixir d’Anvers – Rum – Pompoen
Deze cocktail werd eigenlijk ontworpen als Halloweencocktail, maar kan natuurlijk evengoed geserveerd worden als eindejaarscocktail. De combinatie van Elixir d’Anvers, rum en pompoen is echt overheerlijk.

Royal Belgian Caviar – Zure room – Bladerdeeg
Dit recept is misschien wel het makkelijkste recept ooit op de blog. We maakten een dun krokant wafeltje van bladerdeeg met zure room, Royal Balgian Caviar en zeekraal.

Aperitief wraps met ham, eend en carpaccio
Elk jaar hebben we de traditie om verschillende aperitief wraps te maken voor de feestdagen. In 2018 gingen we aan de slag met carpaccio & vitello tonnato, in 2019 met bresaola, tonijn en brie. Wel te verstaan in drie verschillende wraps. Dit jaar vullen we de tortilla rolletjes met drie bekende smaakcombinaties. Gerookte eend & sinaasappel, carpaccio met dragonmayonaise en ham met koolsla.

Tartaar van kalfsvlees – Manchego – olijf – Rueda
Dit recept maakten we als foodpairing bij een heerlijk glas Rueda. Hoewel Rueda vooral geserveerd wordt naast vis en zeevruchten gaan wij aan de slag met kalfsvlees. Het wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon. Dit gebied grenst ook helemaal niet aan de zee. Deze streek staat vooral bekend om z’n vleesgerechten en kazen zoals Manchego. We gaan dan ook met deze ingrediënten aan de slag.

Knolselderij – Royal Belgian Caviar – Hazelnoot
Tartaar van gepofte knolselderij, chips van knolselder, postelein, hazelnoot en een dressing van zure room met Royal Belgian Caviar. Voor dit recept gingen we terug aan de slag met Royal Belgian Caviar platinum. Deze kaviaar is afkomstig van een kruising tussen de Russische en Siberische steur. Dit zorgt voor stevige eitjes met ziltige, romige smaak en een subtiele nootachtige toets. Ideaal om te combineren met knolselder dus.

Soep van spitskool met coquille, bresaola en curry
In deze feestelijke soep combineren we verschillende smaken. Zo werken we deze soep van spitskool af met gebakken coquille, gedroogde bresaola en olie van curry. Het grote voordeel is dat je bijna alles vooraf kan klaarzetten. De soep opwarmen en 1 coquille per persoon bakken. Op deze manier serveer je in geen moeite een overheerlijke en originele soep.

Ossobuco van hert met aardappelen uit de oven
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van ossobuco van hert. Maar toen ik aan het begin van het wildseizoen een bestelling mocht doen bij Gustor, viel mijn oog er onmiddellijk op. Enkele dagen later werd dit prachtig stuk vlees thuis geleverd. Nog eens een dag later stond er een heerlijke wildstoofpot op tafel. We serveerden hierbij kruidige krielaardappelen en spruitjes uit de oven. Voor dit recept kan je ook perfect stoofvlees van hinde gebruiken.

Hoevekip – ‘Landes Label Rouge’ Duglèré
Deze hoevekip wordt ook wel eens gele scharrelkip uit de Landes genoemd. Deze kippen worden in hun natuurlijke omgeving te Landes gekweest. Midden in de pijnbossen genieten ze van het zachte klimaat en scharrelen ze zonder grenzen vrij rond. Dat merk je aan het stevige maar toch malse vlees en de geraffineerde smaak. Kortom een subliem en elegant stukje kip. Daarom dachten we ook aan een subliem sausje dat klassiek gezien bij een elegante vis wordt geserveerd: Dugléré (Zeetong Dugléré)

Eton mess met chocolade, frambozen en meringue
Nodig:
- room
- hazelnoten
- chocoladeschilfers
- chocoladesaus
- Franklin Roomijs – Pure Belgian chocolate
- verse frambozen
- meringue koekjes
Doen:
- Klop de room op tot mayonaise dikte
- Doe een beetje room, enkele frambozen en verkruimelde meringue in een glas
- Schep daarop een mooie bol chocolade ijs
- Verkruimel hierop enkele meringue koekjes
- Werk verder af met een lepel opgeklopte room, frambozen, hazelnoten, chocoladesaus en chocoladeschilfers
- Geniet!

Drie cocktails met Johnnie Walker Gold
De Johhnie Walker Highball, lekker en simpel om zelf te maken én een klassieker die ongetwijfeld een indruk nalaat met zijn verfrissende lichtheid en gevarieerde smaak. Brand de vuurkort al?

2020 was geen eenvoudig jaar, en dat is misschien nog wel zachtjes uitgedrukt. 2020 trok een streep door de horeca. Hierdoor ook een deel door mijn job, hobby en passie. We kregen langs de andere kant dan weer veel energie om jullie gedurende dit jaar te kunnen blijven inspireren met leuke recepten. Het was een bewogen jaar, een hobbelig jaar, een k*t jaar. Laten we ervan uitgaan dat 2021 in elk geval beter wordt
Als laatst wil ik iedereen natuurlijk fijne feestdagen en al het beste voor 2021 toewensen. Bedankt voor het vertrouwen in Kris Kookt. Hopelijk kunnen we jullie de komende jaren blijven inspireren met heerlijke recepten, restaurant tips en culinair nieuws.
Kris
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.