Mijn Eindejaarsmenu 2020
Recepten

Mijn Eindejaarsmenu 2020 – Van aperitief tot …

Mijn Eindejaarsmenu 2020

De feestdagen zullen er dit jaar helemaal anders uitzien. Toch hopen we jullie te inspireren met enkele feestelijke recepten. In dit overzicht vind je recepten van aperitief tot digestief. Van een heerlijke cocktail met pompoen tot een bladerdeegwafeltje met kaviaar. Of van een feestelijke soep van spitskool met coquille tot een stoofpotje van hert. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk zeker eens mijn eindejaarsmenu’s van voorbije jaren 201620172018 en 2019

White Christmas – Tanqueray Flor de Sevilla

White Christmas, gebaseerd op de klassieke White Lady. Deze cocktail behoord tot de familie van de gin sour. Voor deze Kerst versie gaan we aan de slag met Tanqueray Flor de Sevilla, verder voegen we een snuifje kaneel en nootmuskaat toe voor de heerlijke winterse aromas.

White Christmas - Tanqueray Flor de Sevilla

Elixir d’Anvers – Rum – Pompoen

Deze cocktail werd eigenlijk ontworpen als Halloweencocktail, maar kan natuurlijk evengoed geserveerd worden als eindejaarscocktail.  De combinatie van Elixir d’Anvers, rum en pompoen is echt overheerlijk. 

Halloween cocktail: Elixir d’Anvers - Rum - Pompoen

Royal Belgian Caviar – Zure room – Bladerdeeg

Dit recept is misschien wel het makkelijkste recept ooit op de blog. We maakten een dun krokant wafeltje van bladerdeeg met zure room, Royal Balgian Caviar en zeekraal. 

Royal Belgian Caviar - Zure room - Bladerdeegwafel

Aperitief wraps met ham, eend en carpaccio

Elk jaar hebben we de traditie om verschillende aperitief wraps te maken voor de feestdagen. In 2018 gingen we aan de slag met  carpaccio & vitello tonnato, in 2019 met bresaola, tonijn en brie. Wel te verstaan in drie verschillende wraps. Dit jaar vullen we de tortilla rolletjes met drie bekende smaakcombinaties. Gerookte eend & sinaasappel, carpaccio met dragonmayonaise en ham met koolsla.

Aperitief wraps met ham, eend en carpaccio

Tartaar van kalfsvlees – Manchego – olijf – Rueda

Dit recept maakten we als foodpairing bij een heerlijk glas Rueda. Hoewel Rueda vooral geserveerd wordt naast vis en zeevruchten gaan wij aan de slag met kalfsvlees. Het wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon. Dit gebied grenst ook helemaal niet aan de zee. Deze streek staat vooral bekend om z’n vleesgerechten en kazen zoals Manchego. We gaan dan ook met deze ingrediënten aan de slag.

Tartaar van kalfsvlees - Manchego - olijf - Rueda

Knolselderij – Royal Belgian Caviar – Hazelnoot

Tartaar van gepofte knolselderij, chips van knolselder, postelein, hazelnoot en een dressing van zure room met Royal Belgian Caviar. Voor dit recept gingen we terug aan de slag met Royal Belgian Caviar platinum. Deze kaviaar is afkomstig van een kruising tussen de Russische en Siberische steur. Dit zorgt voor stevige eitjes met ziltige, romige smaak en een subtiele nootachtige toets. Ideaal om te combineren met knolselder dus.

Knolselderij - Royal Belgian Caviar - Hazelnoot

Soep van spitskool met coquille, bresaola en curry

In deze feestelijke soep combineren we verschillende smaken. Zo werken we deze soep van spitskool af met gebakken coquille, gedroogde bresaola en olie van curry. Het grote voordeel is dat je bijna alles vooraf kan klaarzetten. De soep opwarmen en 1 coquille per persoon bakken. Op deze manier serveer je in geen moeite een overheerlijke en originele soep.

Soep van spitskool met coquille, bresaola en curry

Ossobuco van hert met aardappelen uit de oven

Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van ossobuco van hert. Maar toen ik aan het begin van het wildseizoen een bestelling mocht doen bij Gustor, viel mijn oog er onmiddellijk op. Enkele dagen later werd dit prachtig stuk vlees thuis geleverd. Nog eens een dag later stond er een heerlijke wildstoofpot op tafel. We serveerden hierbij kruidige krielaardappelen en spruitjes uit de oven. Voor dit recept kan je ook perfect stoofvlees van hinde gebruiken.

Ossobuco van hert met aardappelen uit de oven

Hoevekip – ‘Landes Label Rouge’ Duglèré

Deze hoevekip wordt ook wel eens gele scharrelkip uit de Landes genoemd. Deze kippen worden in hun natuurlijke omgeving te Landes gekweest. Midden in de pijnbossen genieten ze van het zachte klimaat en scharrelen ze zonder grenzen vrij rond. Dat merk je aan het stevige maar toch malse vlees en de geraffineerde smaak. Kortom een subliem en elegant stukje kip. Daarom dachten we ook aan een subliem sausje dat klassiek gezien bij een elegante vis wordt geserveerd: Dugléré (Zeetong Dugléré)

Hoevekip - 'Landes Label Rouge' Duglèré

Eton mess met chocolade, frambozen en meringue

Nodig:

  • room
  • hazelnoten
  • chocoladeschilfers
  • chocoladesaus
  • Franklin Roomijs – Pure Belgian chocolate
  • verse frambozen
  • meringue koekjes

Doen:

  • Klop de room op tot mayonaise dikte
  • Doe een beetje room, enkele frambozen en verkruimelde meringue in een glas
  • Schep daarop een mooie bol chocolade ijs
  • Verkruimel hierop enkele meringue koekjes
  • Werk verder af met een lepel opgeklopte room, frambozen, hazelnoten, chocoladesaus en chocoladeschilfers
  • Geniet!

Snelle desserts met ijs - Chocolade - Babelutte - Vanille

Drie cocktails met Johnnie Walker Gold

De Johhnie Walker Highball, lekker en simpel om zelf te maken én een klassieker die ongetwijfeld een indruk nalaat met zijn verfrissende lichtheid en gevarieerde smaak. Brand de vuurkort al?

Drie cocktails met Johnnie Walker Gold

2020 was geen eenvoudig jaar, en dat is misschien nog wel zachtjes uitgedrukt. 2020 trok een streep door de horeca. Hierdoor ook een deel door mijn job, hobby en passie. We kregen langs de andere kant dan weer veel energie om jullie gedurende dit jaar te kunnen blijven inspireren met leuke recepten. Het was een bewogen jaar, een hobbelig jaar, een k*t jaar. Laten we ervan uitgaan dat 2021 in elk geval beter wordt

Als laatst wil ik iedereen natuurlijk fijne feestdagen en al het beste voor 2021 toewensen. Bedankt voor het vertrouwen in Kris Kookt. Hopelijk kunnen we jullie de komende jaren blijven inspireren met heerlijke recepten, restaurant tips en culinair nieuws. 

Kris 


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *