Verse koekjes
Zelf koekjes bakken is drie keer plezier. Je huis ruikt een hele dag naar verse koekjes, je geniet enkele dagen van dat zoete plezier en je geniet extra omdat je verse koekjes als cadeau kan geven. Reden genoeg dus om zelf eens aan de slag te gaan. We maakten een mooi overzicht van alle vers gebakken koekjes die op de blog te vinden zijn.
Krokante havermoutkoekjes met chocolade en noten
Deze havermoutkoekjes zijn zeker niet de gezondste die je online zal vinden. Omdat we van heerlijk krokante koekjes houden, gebruiken we natuurlijk ook boter, bloem en suiker. Maar door de grote hoeveelheid havermout in dit recept zijn ze sowiezo gezonder dan vele andere koekjes. RECEPT
Zandkoekjes – Crème au beurre met sinaasappel – Chocolade
Koekjes, sinaasappel en chocolade, dat is zowat één van mijn favoriete combinaties. Denk maar aan Pim’s koekjes of orangettes. Deze keer gingen we zelf op zoek naar deze combinatie in een heerlijk koekje. Hiervoor gebruiken we klassieke zandkoekjes, crème au beurre met rasp van sinaasappel en chocolade als afwerking. Een heerlijk eenvoudig recept.
Witte chocolade cookies
Iedereen kent de klassieke American cookies met stukjes donkere chocolade. In dit recept gaan we aan de slag met witte chocolade. Hiervoor maken we het koekjesdeeg minder zoet omdat de witte chocolade veel zoeter is als donkere chocolade. RECEPT
Verse speculaas
Eigenlijk stond er al een recept van vers gebakken speculaas op de blog. Toch gingen we voor een nieuw recept. Eentje met fail and errors. We maakten in totaal 5 verschillende recepten om uiteindelijk het perfecte resultaat te verkrijgen. 5 keer pasten we de verhoudingen aan om heerlijk krokante speculaas te verkrijgen die naar onze smaak top is. RECEPT
Mantecados: Spaanse amandel – citroenkoekjes
Mantecados zijn heerlijk krokante amandel – citroenkoekjes afkomstig uit Andalusië. Deze lekkernij wordt er vooral rond Kerstmis gebakken. De feestdagen gaan er jaar helemaal anders uitzien. Geen traditionele grote kerstfeesten of nieuwjaarsborrels. Maar dat wilt niet zeggen dan we de cadeautjestijd helemaal aan ons voorbij laten gaan. Deze koekjes passen perfect bij een glaasje witte wijn. Een ideaal cadeautje zo een zakje Mantecados en een flesje Rueda. RECEPT
Kletskop met Pecannoot
- 165 g donker bruine suiker (kandij cassonade)
- 50 g pecannoten + 50 g extra
- 70 g bloem
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 30 g water
- Snuifje grof zeezout
Doen
- Maal de pecannoten fijn
- Meng alle ingrediënten Meng en kneed goed tot een egaal deeg
- Laat het deeg 3 uur rusten in de koelkast
- Rol bolletjes ter grote van een knikker. Leg ze op een bakplaat met bakpapier Leg ze ver genoeg van elkaar zodat ze niet in elkaar uitlopen. (12 per bakplaat)
- Druk de balletjes plat met een natte lapel.
- Hak de extra pecannoten fijn, strooi deze over de platgedrukte bolletjes deeg
- Bak de koekjes gedurende 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Laat ze afkoelen alvorens ze van het bakpapier te halen
Saffraankoekje met bruine suiker
Normaal gezien eten we hier thuis rijstpap met bruine suiker. Maar voor een extra crunch ging ik op zoek naar een originele vervanger voor bruine suiker. Zo maakte ik een saffraankoekje met bruine suiker, noten & gember. Lekker bij rijstpap, maar evengoed bij als vieruurtje.
Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken
Krokante wafeltjes, boterwafeltjes of lukken worden traditioneel met Nieuwjaar gebakken, of toch in West Vlaanderen. Daar worden deze dunne krokante wafeltjes gebakken om weg te schenken als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen. Ondertussen zijn deze traditionele West-Vlaamse nieuwjaarswafeltjes erkend als streekproduct.
Klassieke zandkoekjes
Zandkoekjes, deze koekjes kan je gebruiken om samen met kinderen uit te steken in leuke vormpjes. heel gemakkelijk en ó zo lekker
Chocoladekoekjes met pinda en grof zeezout
Ik hou van de combinatie tussen chocolade, pinda en zout. Het was dan ook een voor de hand liggende combinatie om te verwerken in koekjes. Deze zandkoekjes met chocolade zijn echt heerlijk krokant en zijn helemaal niet zwaar doordat we cacao gebruiken in plaats van chocolade. RECEPT
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.