Verse speculaas bakken
Eigenlijk stond er al een recept van vers gebakken speculaas op de blog. Toch gingen we voor een nieuw recept. Eentje met fail and errors. We maakten in totaal 5 verschillende recepten om uiteindelijk het perfecte resultaat te verkrijgen. 5 keer pasten we de verhoudingen aan om heerlijk krokante speculaas te verkrijgen die naar onze smaak top is.
Let op, dit deeg moet 1 nacht rusten
Nodig voor 30 koekjes
- 100 g donkere kandijsuiker (Cassonade Bruin)
- 85 g lichte kandijsuiker (Cassonade Blond)
- 90 g boter (kamertemperatuur)
- 140 g bloem
- 140 g volkorenbloem
- 55 g lauw water
- 1/2 tl kaneel
- 1 1/2 tl speculaaskruiden
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl bicarbonaat
- 1/2 tl zout
Doen
- Klop de boter en suiker zacht in de keukenmachine.
- Meng het bakpoeder en bicarbonaat door het water en voeg toe
- Doe de rest van de ingrediënten erbij
- Kneed tot een egaal deeg
- Wikkel het deeg in folie en laat een nachtje rusten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast
- Kneed het deeg kort zodat het terug kneedbaar wordt
- Vorm koekjes met een speculaasvorm of steekvormpjes
- Bak de koekjes 12 minuten in de oven
- Speculaas heeft tijd nodig. De koekjes voelen nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, maar ze worden krokant tijdens het afkoelen.
Recept in foto’s
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.