Saffraankoekjes
Normaal gezien eten we hier thuis rijstpap met bruine suiker. Maar voor een extra crunch ging ik op zoek naar een originele vervanger voor bruine suiker. Zo maakte ik een saffraankoekje met bruine suiker, noten & gember.
Rijstpap met bruine suiker
Rijstpap maken kan je op verschillende manieren, maar de klassieke rijstpap “op grootmoeders wijze” is en blijft toch de lekkerste. Voor ons ultieme rijstpap recept gingen we aan de slag met Belgische saffraan, verse melk en eieren van de boer. Omdat we sinds 2019 in de streek van de lekkerste aardbeien wonen (Hoogstraten), serveren we deze rijstpap met verse aardbeien en verkruimelde saffraan koekjes.
Nodig voor 8 personen
- 1 recept verse rijstpap
- 1 bakje verse aardbeien
Saffraankoekje met bruine suiker
Voor deze koekjes moet je 1 dag op voorhand beginnen. Zo kan de saffraan optimaal zijn smaak afgeven.
- 15 draadjes Belgische saffraan
- 260 g bloem
- 80 g licht bruine suiker (cassonade graeffe)
- 10 g bloemsuiker
- 1 eigeel
- 195 g boter
- 40 g walnoten en/of hazelnoten
- 5 g geraspte gember
- snuifje zout
- kristalsuiker (om koekjes door te rollen)
Doen:
- Laat de boter heel zachtjes smelten, voeg hier de saffraan aan toe. Roer goed
- Bewaar de boter met saffraan in de koelkast tot de dag nadien
- Laat de boter terug op kamertemperatuur komen
- Hak de noten fijn
- Maak een egaal koekjesdeeg door alle ingrediënten te mengen
- Maak een rol van het deeg en draai die in plasticfolie
- Laat het deeg 1 uur opstijven in de koelkast
- Strooi een laagje suiker op het werkblad en rol het deeg door de suiker
- Snijd koekjes van het deeg (dikte 0.5 cm)
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 12 minuten
Afwerking
- Snij de aardbeien in 4, verdeel deze onderin de glazen
- Lep hierop de afgekoelde rijstpap
- Verkruimel er enkele saffraan-gember koekjes over
- Geniet!

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt