Iron flat - Gepofte look - Hasselback aardappelen
Barbecue, Recepten

Iron flat – Gepofte look – Hasselback aardappelen

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit stukje vlees eigenlijk nog niet kende. We ontdekten de Iron Flat via The Meatlovers. Het wordt daar omschreven als: “De geweldige flat iron steak meet zich met de allermooiste biefstukken”. Eigenlijk kunnen we dit ook niet ontkennen. Dit stukje rundsvlees is mooi gemarmerd. Het zit vol met fijne vet draadjes die smelten tijdens de bereiding.

De Iron Flat wordt gesneden uit de sucade. De sucade is afkomstig uit de schouder van het rund. Het vlees wordt oorspronkelijk gebruikt als heerlijk suddervlees. Snijd je de zeen uit dit stuk, dan blijft er een overheerlijke flat iron steak over. Bekend als een van de meest smaakvolle steaks die uitstekend geschikt is om te grillen. Dat is nu net wat we gaan doen in dit recept. We serveren deze gegrilde iron flat met kruidenboter van gepofte look en zoete-aardappel-hasselback.

Nodig

  • 2 Iron Flat – The Meatlovers
  • 1 bol look
  • olijfolie
  • 200 g gezouten boter, kamertemperatuur
  • 1 el fijngesneden bieslook
  • 2 á 3 zoete aardappels
  • boter
  • peper en zout

Kruidenboten van gepofte look

  • Warm de barbecue op tot een temperatuur van ongeveer 180 graden
  • Snijd met een scherp mes de bovenkant van de knoflook bol af zodat je de teentjes knoflook ziet zitten
  • Pak de bol look in met aluminumfolie, laat de bovenkant open.
  • Giet er een goede scheut olijfolie over, kruid met wat zout en peper en een takje tijm
  • Zet het pakketje voor ongeveer 1 uur op de barbecue (indirecte warmte)
  • Haal de look van de barbecue, laat iets afkoelen. Knijp de teentjes knoflook nu uit.
  • Meng de look met 125 g boter, fijngesneden bieslook, peper en zout
  • Maak een rolletje van de boter, laat deze opstijven in de koelkast

Zoete-aardappel-hasselback

  • Spoel de zoete aardappelen en snij ze voor ¾ in met een mes.
  • Snij dunne plakjes van 3 mm dik. Duw de plakjes voorzichtig iets uit elkaar
  • Leg de zoete aardappel in een vuurvaste braadpan
  • Leg hierop een plakje boter, look en verse kruiden. Kruid deze met peper en zout
  • Zet de vuurvaste braadpan met ingesnede aardappelen op de barbecue
  • Rooster de hasselback aardappelen 50 à 60 minuten. Overgiet deze regelmatig met de boter

Afwerking

  • Haal de iron flat minimaal een half uur van te voren uit de koelkast
  • Kruid deze met peper en zout
  • Grill het vlees ongeveer 3 minuten per kant
  • Laat het vlees even rusten onder een vel aluminiumfolie
  • Snij de iron flat tegen de draad in, in dunne plakjes
  • Serveer deze met plakjes kruidenboter en zoete aardappel


Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt en The Meatlovers.


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *