Blanquette van hinde met bospaddestoelen en pommes dauphine
Hoofdgerechten, Recepten

Blanquette van hinde met pommes dauphine

Print Friendly, PDF & Email

Blanquette

De bekendste blanquette is natuurlijk ‘blanquette de veau’ of kalfsfricassee. Een klassiek stoofpotje van kalfsvlees met gehaktballetjes en groenten. Wij maken hierop een leuke variant met hinde. Blanquette van hinde, wildballetjes en bospaddestoelen. Daarbij serveren we één van mijn favoriete aardappelbereidingen: pommes dauphine. Pommes dauphine zijn knapperige aardappelsoesjes gemaakt door aardappelpuree te mengen met hartig soezendeeg. Je neemt een hap en wilt er direct nog één. 

Recept voor 6 personen

Gehaktballetjes van wild

  • 250 g gehakt van wild (hinde)
  • 150 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • peper en zou
  • 450 ml wildfond
  • Meng het gehakt met 1 losgeklopt ei
  • Voeg 3 eetlepels paneermeel toe, breng op smaak met peper en zout
  • Maak er gehaktballetjes van ter grootte van een pingpongballetje
  • Kook de balletjes gaar in de wildfond
  • Bewaar nadien het kookvocht voor de stoofpot
  • Zet de wildbakketjes even apart

Blanquette van hinde

  • 1 kg hindestoofvlees
  • 1 ui
  • 2 wortel
  • 2 stelen selder
  • tijm/laurier
  • 600 g gemengde bospaddenstoelen
  • 400 g zilveruitjes (diepvries)
  • 1 glas rode wijn
  • 100 g spekblokjes
  • 3 el bloem
  • boter
  • 100 ml room
  • Snij de ui, wortel en selder grof
  • Kruid het hindevlees met peper en zout. Verhit de olijfolie in een hoge stoofpot en bak goudbruin langs alle kanten.
  • Voeg de ui, wortel, selder en de spekblokjes toe, laat 10 minuten stoven
  • Strooi de bloem erover, stoof dit kort mee aan
  • Blus het geheel met rode wijn, laat deze voor de helft inkoken
  • Voeg wildfond/kookvocht van de gehaktballetjes toe, vul aan met water tot het geheel onder staat. Breng dit aan de kook
  • Plaats een deksel op de stoofpot
  • Zet de stoofpot gedurende 90 minuten in een oven van 160 graden
  • Bak de zilveruitjes 30 minuten in de oven
  • Kuis de paddenstoelen, de steeltjes kan je eventueel nog toevoegen aan de stoofpot in de oven
  • Snij de paddenstoelen grof, bak deze gaar in een pan met een beetje boter. Zet apart
  • Haal de stoofpot uit de oven. Giet het geheel door een zeef. Hou het braadvocht bij voor de saus. De groenten mogen weg. Zet het vlees even apart
  • Smelt 2 el boter in de stoofpot, voeg 3 el bloem toe en laat kort bakken.
  • Giet het braadvocht hier beetje bij beetje bij.
  • Breng aan de kook en blijf roeren tot een gladde saus.
  • Voeg het hindestoofvlees, de wildballetjes, paddenstoelen en zilveruitjes toe
  • Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen
  • Haal van het vuur.
  • Voeg een scheutje room toe.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Serveer de blanquette van hinde met vers gebakken pommes dauphine

Pommes dauphine

  • 1,2 kg bloemige aardappelen
  • 7 eieren (3 voor de puree, 4 voor het soezendeeg)
  • 250 g boter
  • 130 g bloem
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 30 g oud Brugge kaas

  • Was de aardappelen
  • Bak de aardappelen in de schil gedurende 60 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden
  • Maak ondertussen het soezendeeg
  • Warm 250 ml water op met 150 g boter
  • Wanneer de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe
  • Roer goed tot de bloem is opgelost
  • Haal van het vuur en voeg één voor één de (4) eieren toe
  • Meng goed tot een egaal smeuïg beslag
  • Schraap de aardappelen uit de schil
  • Plet de aardappelen. Voeg de oud Brugge kaas toe, meng er de rest van de boter en de eieren onder.
    (aan de puree voeg je geen melk toe)
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Meng het soezenbeslag met de puree
  • Maak er quenelles van en bak goudbruin in de friteuse op 175°C
Blanquette van hinde met bospaddestoelen en pommes dauphine

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *