Bladerdeeg - Mango - Ijs van Oesterstout
Recepten, Zoetigheden

Bladerdeeg – Mango – Ijs van Oesterstout

In dit recept maken we voor de eerste keer ijs zonder ijsmachine. We stonden versteld van de heerlijke structuur van dit ijs. Zo eenvoudig en Zo lekker! Als smaakje voegen we Oesterstout van de scheldebrouwerij toe. Zo kregen we een heerlijk fluweelzacht ijs met tonen van mokka, karamel en mout. We serveren een bolletje van dit ijs op een heerlijk bladerdeegtaartje met tartaar van mango.

Oesterstout ‘8,5%’ is een Belgian Stout bier van De Scheldebrouwerij. De robuustheid van dit bier wordt opgebouwd uit zoete smaken van fruit en karamel. Het bittertje is afkomstig van de hop en geroosterde mout en ziltige van zeegroenten. Drink dit bier op een schenktemperatuur van 8 tot 12 graden voor de beste smaakervaring.

Ijs van Oesterstout

Dit ijs is genoeg voor 10 personen

  • 1 flesje Oesterstout
  • 250 ml room 35%
  • 125 ml gecondenseerde melk (gesuikerd)
  • Giet het flesje Oesterstout in een steelpannejte
  • Breng dit aan de kook. Laat gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen tot er ongeveer 1/4 of 75 ml overblijft. Laat dit terug volledig afkoelen
  • Doe de room, gecondenseerde melk en 30 g ingekookt bier in een mengkom
  • Klop dit op met een klopper tot slagroomdikte
  • Doe het mengsel in een diepvriespotje, sluit het potje en zet minstens 6 uur in de vriezer

Bladerdeeg

Steek per persoon 1 rondje van 8 cm en 1 rondje van 4 cm uit)

  • bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 20 g suiker
  • Steek rondjes uit de bladerdeeg (4 x 8 cm & 4 x 4 cm)
  • Leg de rondjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier
  • Leg hierop terug een vel bakpapier, plaats hierop een bakplaat zodat de bladerdeeg niet kan rijzen
  • Bak gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Haal uit de oven. Haal de bovenste bakplaat er af (deze hebben we nu niet meer nodig)
  • Borstel een beetje losgekopt eigeel over de bladerdeeg, strooi er een beetje suiker over
  • Bak gedurende 5 minuten in de oven zodat de bladerdeeg mooi bruin en krokant wordt
  • Haal uit de oven en laat volledig afkoelen

Mango

Reken ongeveer 1 mango per 4 personen

  • 1 mango
  • 1 el olijfolie
  • verse munt
  • Schil de mango
  • Snij deze in fijne blokjes
  • voeg 1 el olijfolie en 5 blaadjes fijngesneden munt toe

Oesterstout – Saus & Hazelnoten

  • Ingekookte stout
  • gecondenseerde melk
  • 20 g hazelnoten
  • Meng 2 el ingekookte stout met 2 el gecondenseerde melk
  • Hak de hazelnoten grof, rooster deze in een pan zonder vetstof

Afwerking

  • Lepel een klein toefje gecondenseerde melk in het midden van het bord
  • Leg hierop het grote korkantje van bladerdeeg
  • Plaats de uitsteekvorm op de bladerdeeg
  • Verdeel hierop 2 el blokjes van mango. Druk deze goed aan
  • Schep een mooie bol ijs van Oesterstout. Leg deze bovenop de mango
  • Strooi er geroosterde hazelnoten over
  • Lepel er een beetje saus van Oesterstout rond
  • Werk af met een takje munt en het kleine krokantje van bladerdeeg
  • Schenk hierbij een degustatieglas Oesterstout in
  • Geniet!

Recept in foto’s


Advertentie – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & Scheldebrouwerij


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *