Peer - Chocolade - Espuma crema catalana - Elixir - Kris Kookt
Recepten

Peer – Chocolade – Crema catalana – Elixir

Print Friendly, PDF & Email

Om dit dessert in één woord te omschrijven? Feest! Brunoise van peer met Elixir D’ Anvers, crumble van noten en chocolade, vanille-ijs en een espuma van crema catalana met Elixir D’ Anvers. Het recept voor deze espuma helen we uit het kookboek van Seppe Nobels. Heb je gaan bunsenbrander in huis? Werk het dessert dan af met croutons van suikerbrood. Dit zal ook zorgen voor een heerlijk gebrande smaak. Omdat het tijdens de feestdagen net ietsje meer mag zijn, serveren we hier een glaasje Elixir d’Anvers Reserve bij. Ambachtelijke gestookte Elixir d’Anvers kreeg een extra lange rijping op streng geselecteerde, kleine eikenhouten vaten die zorgen voor een fijne smaakevolutie.

Nodig voor 6 personen

Peer & Elixir D’ Anvers

  • 2 peren
  • 1 el Elixir D’ Anvers
  • Snijd de peer in blokjes
  • Voeg de Elixir D’ Anvers toe, bewaar dit tot gebruik in de koelkast

Crumble van noten en chocolade

  • 50 g boter
  • 50 g kandijsuiker
  • 50 g bloem
  • 50 g gemengde noten, fijngehakt
  • 10 g cacao
  • snuifje grof zeezout
  • Maak een mengeling van boter, bloem, suiker, cacao en noten
  • Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
  • Strooi er een beetje grof zeezout over
  • Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
  • Roer halverwege de crumble om met een vork

Espuma crema catalana & Elixir D’ Anvers

  • 200 ml melk
  • 200 ml room
  • 30 g suiker
  • 2 eierdooiers
  • 4 g maizena
  • 2 el Elixir D’ Anvers
  • Breng de melk, room en Elixir D’ Anvers aan de kook
  • Klop de eierdooiers luchtig met de suiker en maizena
  • Giet een de warme melk op de opgeklopte eidooiers
  • Giet alles terug in de kookpot
  • Breng dit zachtjes aan de kook, blijf voortdurend roeren
  • Laat dit enkele minuten zachtjes pruttelen
  • Giet de crema catalana in een sifon. Doe er 2 gaspartonen op
  • Laat volledig afkoelen

Afwerking

  • Vanille-ijs
  • poedersuiker
  • Plaats een dresseer-ring van 7 cm in het midden van het bord
  • Doe daarin 2 el blokjes van peer
  • Strooi er bovenop 1 el crumble van chocolade
  • Druk een beetje plat. Haal de ring eraf
  • Leg er een quenelle vanille-ijs op
  • Schud goed met de esmpumafles
  • Spuit een beetje espuma van crema catalana bovenop het ijs
  • Strooi er poedersuiker over
  • Brand met een bunsenbrander
  • Schenk een glaasje Elixir d’Anvers Reserve
  • Geniet!

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *