Een heerlijke pot winterse soep op basis van wortelen en selder. Hierbij serveren we een krokante toast met crème van gekarameliseerde wortelen en een crunch van walnoten en korianderzaad.
Nodig:
- kippen en groentenbouillon
- 1 kg wortel
- 1/2 kg selder
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 bussel kervel
Crème:
- 2 wortelen
- klontje boter
- olijfolie
- 10 walnoten
- 1 el korianderzaad
- peper, zout en suiker
- bruin stokbrood
- enkele blaadjes van de selder
Doen:
- Pel de ui en knoflook en snij deze grof
- Smelt in een ruime kookpot een klontje boter
- Stoof hierin de look en ui aan
- Kuis ondertussen de wortelen en selder en snij deze grof
- Voeg de wortelen en selder toe aan de ui en stoof deze samen aan
- Voeg kippen en groentenbouillon toe totdat de groenten onder staan
- Breng dit aan de kook en laat 40 min zachtjes pruttelen
- Mix de soep, indien deze te dik is voeg dan nog wat water toe
- Voeg room toe en breng op smaak met peper en zout
- Werk de soep af met een beetje kervel
Crème:
- Schil de wortelen en snij deze in fijne stukjes
- Smelt een klontje in een klein potjes
- Bak de stukjes wortel goed aan tot deze zachtjes beginnen te kleuren, kruid deze met een snuifje peper, zout en suiker
- Voeg beetje bij beetje water toe tot de wortelen gaar zijn, laat het water helemaal verdampen
- Mix de wortelen fijn, voeg beetje olijfolie toe en breng indien nodig nog op smaak met peper en zout
- Laat de crème afkoelen
- Hak de walnoten grof en rooster deze samen met de korianderbolletjes in een pan zonder vetstof
- Snij het bruin brood in dikke plakken en rooster dit in de oven of in de pan
- Besmeer het brood met de crème van wortel, stooi er een beetje walnoten en koriander over
- Werk deze af met enkele stukje blad van de selder
Schaaltje: Serax – Pascale Naessens
Heel lekker, alvast bedankt voor recept
DaWaVos