Een tijdje geleden zat ik 5 dagen in Vietnam omtrent de Pangasius. Tijdens deze trip stond er een Cooking Class op de planning. Op het menu stonden “verse springrolls met scampi, gestoomde panga en rijstnoodles”, “Salade van groene mango en gegrilde pangasius” en “gebakken rijst in lotusblad”. Na deze workshop had de chef nog een verrassing voor ons. Hij liet ons proeven van een traditioneel familie recept. Gekarameliseerde en gebraiseerde pangasius in een kleipot. Misschien wel één van de lekkerste gerechten die ik heb geproefd in Vietnam. In Vietnam werd dit gerecht klaargemaakt met een hele pangasius, deze zijn in België niet verkrijgbaar. Hierbij het recept met pangasius filets.
Nodig voor 6 personen:
- 2-3 pangasius filets, in stukken van 2-3 cm
- 3 sjalotten, fijn gesneden
- 3 teentjes knoflook, geplet
- vissaus
- zwarte peper
- suiker
- olie
- 100 ml water
- 1 rode peper (non spicy), in stukken van 5 cm
- 4 lente-uitjes, in reepjes
Doen:
Marinade voor de vis:
- Meng de stukken pangasius met look, sjalot, 1 el vissaus, 1 el suiker en peper
- Laat 20 minuten marineren
Vervolg:
- Doe 1 el suiker en 1 el olie in een pan, zet deze op het vuur
- Laat de suiker karameliseren
- Voeg de stukken vis toe en kleur deze langs beide kanten
- Voeg 1 el vissaus en de rode peper toe
- Voeg stilletjes aan het water toe, zorg ervoor dat het blijft koken
- Zet het vuur zachter en laat dit gedurende 6-8 minuten zachtjes pruttelen
- Werk af met vers gemalen zwarte peper en fijngesneden lente-ui
- Serveer met rijst