Gebakken forel? Niet echt mijn ding. Maar gerookte forel brengt me meteen terug naar vroeger. Mijn grootvader rookte zelf forel, en die subtiele rooksmaak is me altijd bijgebleven. In deze blog deel ik een eenvoudig recept en handige tips om zelf forel te roken. Met een paar basis ingrediënten en de juiste techniek zet je in no time een heerlijke, huisgerookte forel op tafel!
Terwijl er vroeger werd gerookt in een ijzeren ton, gebruiken wij sinds een jaartje de elektrische rookoven van Masterbuilt #nospon. Deze biedt een eenvoudige manier om perfect te roken. Door de exacte temperatuurinstelling is het heel makkelijk hiermee te werken. Geen gedoe met te hoge of te late temperaturen. Daarnaast gebruiken we rookmot ipv geweekte houtsnippers.


Nodig
- 4 verse forellen (schoongemaakt)
- pekel:
- 2 liter water
- 100 g zout
- kruiden naar eigen smaak (dille, tijm, laurier, peperbollen)
- rookmot of houtsnippers
Slaatje
- Little gem sla
- 1 appel
- 1 avocado
- 1 komkommer
- gekookt eitje
- geroosterde walnoten
Doen
- Breng de helft van het water in een pan aan de kook. Voeg het zout toe. Roer tot het zout is opgelost.
- Voeg het overige water en de eventuele kruiden toe. Laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Plaats de forellen in een diepe schaal en giet de afgekoelde pekel eroverheen.
- Zorg ervoor dat de vis volledig ondergedompeld is. Dek de schaal af en zet in de koelkast.
- Pekeltijd: laat de forellen 8 tot 12 uur in de pekel staan.
- Spoelen en drogen: Haal de forel uit de pekel, spoel grondig af onder koud water en dep goed droog met keukenpapier. Laat de forel daarna twee uur drogen in de koelkast
- Warm de rookoven op tot 90 á 100 graden
- Leg de forellen op het rooster. Leg deze in de rookoven
- Voeg tijdens de rooktijd regelmatig geweekte houtsnippers toe aan de rookoven
- Rook de forellen tot deze een kerntemperatuur hebben van 68 graden
- Bewaar de forellen een nacht in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken voor een optimale rookervaring.
- Serveer met een brood en een vers slaatje
- Smakelijk!



Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.