Pompoen-brownie met pumpkin spice popcorn, gesuikerde pompoenpitten en een sausje van pompoen en witte chocolade.
Recepten, Zoetigheden

Pompoenbrownie, popcorn en pompoenmojito

Print Friendly, PDF & Email

Een dessertje gebaseerd op pompoen. Pompoen-brownie met pumpkin spice popcorn, gesuikerde pompoenpitten en een sausje van pompoen en witte chocolade. Om de pompoen trend helemaal door te trekken maken we hierbij een zalig lekkere pompoen mojito. Voor dit recepten gebruiken we mijn favoriete pompoensoort, butternut. 

Brownie van pompoen

  • 125 pompoenpuree*
  • 125 g ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g suiker
  • 90 g bloem
  • 2 g zout
  • 50 g gemengde noten

  • Klop de eieren en suiker met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. (ruban)
  • Meng hier de pompoenpuree en boter onder
  • Voeg de bloem en het zout toe
  • Hak de noten fijn, voeg deze toe aan het beslag
  • Doe het beslag in een ingeboterde springvorm 24 cm
  • Bak gedurende 25 min in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Laat de brownie volledig afkoelen


Pumpkin spice popcorn

  • 60 g mais (om te poffen)
  • 1 el olie
  • 20 g boter
  • 35 g suiker
  • 50 ml room
  • 2 kl pumpkin spice kruiden (of 1 tl kaneel, 1 tl nootmuskaat en 1 tl gemberpoeder)
  • Warm de oven op tot 160 graden
  • Doe de olie en mais in een ruime kookpot met deksel
  • Zet de pot op het vuur
  • Kijk niet onder het deksel, maar laat de maïs poffen tot het stil wordt
  • Maak ondertussen de karamel
  • Doe water en suiker in een pannetje. Zet de pan op het vuur.
  • Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren.
  • Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, voeg je de boter toe
  • Zet het vuur zachter en voeg de room toe. Roer voorzichtig tot je een egale karamelsaus hebt
  • Voeg de kruiden toe, roer goed
  • Giet de karamelsaus over de gepofte mais
  • Meng tot alle korrels onder de saus zitten
  • Verspreid nu de popcorn over je met bakpapier bekleedde bakplaat
  • Bak deze gedurende 10 minuten

Pompoenpitten

  • 2 el pompoenpitten
  • 1 kl suiker
  • Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vetstof
  • Voeg op het einde de suiker toe
  • Schud goed zodat de suiker rond de pitten kleeft
  • Haal de pitten uit de pan, laat afkoelen

Pompoen en witte chocoladesaus

  • 100 ml room
  • 50 g pompoenpuree*
  • 50 g witte chocolade
  • Warm de room en pompoenpuree op
  • Zet het vuur uit, voeg de witte chocolade toe
  • Roer goed tot de chocolade is opgelost
  • Laat de saus afkoelen

Afwerking

  • vanille-ijs
  • Snij mooie rechthoeken van de pompoenbrownie
  • Leg de pompoenbrwonie op bord, leg hierop enkel popcon
  • Maak een mooie quenelle van het ijs, leg deze naast de brownie
  • Lepel hier een beetje pompoen-wittechocolade saus over
  • Leg hier enkele gesuikerde pompoenpitten op
  • Serveer met een heerlijke pompoen mojito

Pompoen mojito – Nodig voor 1 cocktail

  • 50 ml rum
  • 20 g pompoenpuree*
  • 1 kl rietsuiker
  • 5 blaadjes munt + extra munt voor de afwerking
  • 1/4 limoen
  • 2 druppels angostura bitters
  • ijsblokjes
  • 15 ml bruiswater
  • Snij de limoen in partjes
  • Doe de munt, partjes limoen en rietsuiker in een cocktailshaker
  • Plet dit goed met een mudler
  • Voeg rum, pompoenpuree en bitters toe
  • Shake krachtig
  • Giet de cocktail door een dubbele zeef in een cocktailglas met ijs
  • Voeg een scheutje bruiswater toe
  • Werk af met verse munt

* Pompoenpuree: Snij de butternut pompoen in stukken. Rooster deze 30 minuten in een oven van 180 graden. Mix de pompoen volledig fijn, Duw de pompoenpuree door een fijne zeef.



Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *