A Taste of Assisi - Casa Astrid
Blog

A Taste of Assisi – Casa Astrid – Italië – Umbrië

Print Friendly, PDF & Email

Casa Astrid

Een tijdje geleden reisden we af naar het Italiaanse Umbrië voor ‘A Taste of Assisi’. Dit op uitnodiging van olijfolieproducent Casa Astrid. We zouden hier een heel artikel kunnen vol schrijven over deze zuivere olijfolie die al verschillende internationale medailles heeft gewonnen. Maar we nemen jullie liever mee naar de magie er rond. 

A Taste of Assisi - Casa Astrid

A Taste of Assisi

Naast de olijfolie wil Gentenaar Jean-Luc een uniek foodconcept uitrollen, ‘A Taste of Assisi’. Met behulp van locale – en jonge talenten uit de regio wil hij graag gasten onderdompelen in deze wonderbaarlijke streek. Er is natuurlijk de bekende stad Assisi van paus Franciscus. Maar ook daarbuiten leeft deze regio. Denk aan lokale kaasboeren of prachtige wijnhuizen, fantastische restaurants en ongerepte natuur. Hoe tof is het om als toerist een regio te ontdekken, te worden meegenomen tussen de locals en vooral niet in de toeristenvallen te trappen.

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Borgo Antichi Orti

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Tijdens ons verblijf in Umbrië waren we te gast bij het prachtige Borgo Antichi Orti. Dit hotel is ondergebracht in het voormalige klooster van Benedictijnse monniken. De geschiedenis van dit gebouw gaat terug tot de jaren 1400 – 1600. Met behoud van zijn authenticiteit en charme werd alles volledig gerenoveerd en de kamers voorzien van de nodig luxe. Wanneer je hier de toegangspoort binnen rijdt, valt die Italiaanse charme over je schouder. Vanaf de tuin heb je alvast een prachtig zicht op de stad Assisi.

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Het is hier dat chef Enea Barbanera ons de eerste keer liet kennismaken met het food gebeuren van de streek. Met een parelend glas metodo classico van Casa Cecchin namen we plaats buiten aan tafel. De chef heeft ons zowel s’middags als ’s avonds culinair in de watten gelegd met smaakvolle en pure gerechten. Daarnaast serveerde Federico Scarponi, top sommelier uit Umbrië er verschillende heerlijke wijnen bij. 

A Taste of Assisi - Casa Astrid

In de bar van het hotel, ook wel Lab Spagirico genoemd kan je terecht voor verrassende cocktails. Deze kan je kiezen door te ruiken. In de ‘Scrigno dei Sensi’ zitten verschillende flesjes met geuren die de cocktails omschrijven. Door de combinatie van het boek en de geuren van gedistilleerde cocktails kan je je favoriete cocktail kiezen. 

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Adopt a tree – Plant a Tree

Adopt a tree - Plant a Tree - Casa Astrid

Gentenaar Jean-Luc Decroo werd in 2009 verliefd op een eeuwenoud landhuis/ruïne in de buurt van Assisi. Tijdens de renovatie kreeg hij van zijn buurman te horen dat er op het landgoed ooit heerlijke olijfolie gekweekt werd, maar dat de olijfgaard in onbruik was geraakt. Met de hulp van lokale boeren bracht hij de olijfgaard met 1750 bomen terug in oorspronkelijke staat.

Adopt a tree - Plant a Tree - Casa Astrid

Daarnaast startte hij ook met het project ‘Adopt a tree – Plant a Tree’. Zo kan je een olijfboom cadeau doen aan jezelf, je geliefde, familie, of vrienden.. Een duurzaam en gezond geschenk dat je niet snel vergeet en waar je jaren genot van hebt. Het moment waarop we ons eigen houten naamplaat rond de uitgekozen boom mochten hangen was er één om nog lang te herinneren. Rond deze beleving creëerden we een aperitief cocktail: Casa Astrid Spritz

Casa Astrid Olijfgaard

Als adoptieouder krijg ik nu drie jaar lang olijfolie van Casa Astrid thuis gestuurd. Daarnaast sta ik via WhatsApp in contact met mijn boom. “De boom houdt me met berichtjes en foto’s op de hoogte van haar doen en laten, iedere knipbeurt en hoe het met de olijven gesteld is. Ik kijk alvast uit naar m’n eerste berichtje. Voor elke geadopteerde boom wordt er nog een nieuw jong boompje geplant voor de volgende generatie. 

Adopt a tree - Plant a Tree - Casa Astrid

Assisi

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Assisi is één van de bekendste stadjes van Umbrië. Het is de stad van de 13e-eeuwse heiligen Fransiscus en Clara van Assisi. Hierdoor is Assisi een bekende bedevaartsplaats, veel bezoekers komen dan ook voor de schitterende Sint – Franciscusbasiliek. Verdwaal daarnaast doorheen de smalle en charmante straten van Assisi. Achter elk hoekje schuilt er weer iets nieuws. Honger gekregen? Dan is de tip van hieronder zeker een aanrader!

Osteria Piazzetta dell'Erba

Osteria Piazzetta dell’Erba

Osteria Piazzetta dell’Erba ligt in het centrum van Assisi, op slechts een paar meter van het prachtige Piazza del Comune. In de keuken vinden we Matteo Bini één van de grote talenten van de Umbrische keuken. De kunst van het koken is niet alleen technisch, maar bovenal het overbrengen passie en emotie vertelt Matteo ons tijdens de lunch. Hij verwerkt de beste ingrediënten uit de streek in smaakvolle en uitgepuurde gerechten, dit met respect voor de traditionele Italiaanse keuken. 

Osteria Piazzetta dell'Erba - Matteo Bini

De chef verraste ons met gefrituurde courgettebloem die aan tafel werden gerookt, een smaakvolle melanzane en gevulde tortellini met kip, cichorei, pioppini en truffel. Als hoofdgerecht of secondi piatti serveerde chef Bini lamsvlees. Dit als rollade, gebakken zwezerik en saus met stukjes lever. Afsluiten deden we met één van de beste desserts ooit. Een waanzinnig lekkere moelleux pistache. 

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Later kregen we nog de kans om een andere dessert van Matteo Bini te proeven. Dit dessert creëerde hij rond de vriendschap die ontstond tussen hem en Casa Astrid. Ganache van witte chocolade en olijfolie werd gecombineerd met crumble, mousse en ijs van olijfolie. Dit geheel werd afgewerkt met krokante witte chocolade met olijf en olijfpoeder. Dit klinkt misschien als veel olijf. Maar dit dessert was echt waanzinnig lekker. De chef won er enkele jaren geleden nog een wedstrijd mee.

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Olijfolie tasting

Tijdens ons bezoek aan Casa Astrid werden we wegwijs gemaakt in de wereld van Olijfolie. Hoewel Jean-Luc zelf ook trotse houder van een certificaat van olijfolie sommelier is, werd Angela Canale uitgenodigd. Angela is expert in de olijfoliesector en is één van de beste olijfolie sommeliers van Italië.

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Om olijfolie te proeven, neem je best een donker glas met smalle opening. Zo word je niet misleid door de kleur, hier valt helemaal niets aan af te leiden qua smaak en het zegt ook helemaal niks over de kwaliteit van de olie. Sluit de opening van het proefglas af zodat er geen aroma verloren gaat. Warm het glas met je hand op, breng het glas onder je neus, haal het deksel eraf en ruik aan de olijfolie. Neem een slokje, wals ermee in je mond en zuig wat lucht aan. Noteer je bevindingen en vergelijk eventueel olie van verschillende landen.

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Daarna werden we meegenomen naar de lokale olijfpers in het dorp. Hier kregen we nog maar eens te zien wat de olijfolie van Casa Astrid zo uniek maakt. De olijven worden extra vroeg geplukt, wanneer ze nog groen zijn. Op deze manier behouden ze alle oxidanten en vitaminen. Al het goede van de olijfolie komt zo ook effectief in de fles terecht. Daarnaast worden de olijven binnen de 24 uur geperst, opgeslagen in stalen vaten en gebotteld in roestvrije stalen flesjes. 

A Taste of Assisi - Casa Astrid

Culinaire verrassingen met een snuifje lokale cultuur en historiek

Drie dagen lang werden we ondergedompeld in de prachtige streek rond Assisi. Proefden verschillende heerlijke wijnen uit de regio, bezochten Assisi, adopteerden een olijfboom en deden verschillende culinaire ontdekkingen. Maar dit alles werd nog intenser door de magie die Jean-Luc overal in stak. Hij is iemand die oog heeft voor detail, weet te verrassen en enkel maar tevreden is als het goed is. We kunnen dan ook alleen maar blij zijn dat hij zo een prachtige ‘A taste of Assisi’ heeft uitgewerkt voor ons. 

A Taste of Assisi - Casa Astrid

We kunnen wel stellen de we een prachtig stukje verborgen Italië hebben ontdekt. Drie dagen gevuld met vele culinaire verrassingen gekruid met een heerlijk snuifje lokale cultuur en historiek. Bedankt Casa Astrid! Binnenkort lees je er nog meer over. Maar dat stukje houden we nog even als verrassing. Meer over de schitterende geschiedenis en opstart van Casa Astrid lees je volledig op deze website. 

Assisi

Praktisch

Casa Astrid ¦ Pure Italiaanse Extra Vierge Olijfolie
Website ¦ Facebook ¦ Instagram ¦ astrid@casa-astrid.com

A Taste of Assisi - Casa Astrid - Italië - Umbrië

In goed gezelschap van Knack Weekend, Njamelicious, Reisgoesting, Dagny RosSouth & Pepper. Daarnaast nog eens bedankt aan Holy2/DigitalDonkey & Casa Astrid 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *