Koken uit een goed gevulde voorraadkast
Blog

Koken uit een goed gevulde voorraadkast

Print Friendly, PDF & Email

#ADV. Een goed gevulde voorraadkast maakt koken gemakkelijker en precies daarom is het een goed idee om zo nu en dan je voorraden eens na te kijken. Check of je nog voldoende hebt van alles en gooi eventueel weg wat niet meer goed is. Maar wat hoort er nu eigenlijk allemaal in een goed gevulde voorraadkast? 

In principe zou je met gemak een goede en gezonde maaltijd moeten kunnen maken met het eten dat in je voorraadkast ligt. Denk bijvoorbeeld aan een pasta met groene groenten uit de vriezer en een roomsaus. Serveer daar een goede Italiaanse witte wijn bij en je hebt een degelijke maaltijd die volledig uit je voorraadkast komt.

Deegwaren en droge producten

De basis van een goede voorraadkast? Producten die niet snel vervallen. Droge producten zoals pasta, rijst, linzen en kikkererwten kan je gemakkelijk een lange tijd bewaren en zou je daarom altijd in huis moeten hebben. 

Maar ook gedroogde kruiden, zoals peper, gevriesdroogde tuinkruiden en poeders zoals paprika en kerrie horen in de voorraadkast. Bewaar ze goed afgesloten – en open ze pas wanneer je ze nodig hebt – om ze langer te kunnen bewaren.

Groenten en fruit

Verse groenten en fruit kan je niet erg lang bewaren, maar als je ze verwerkt, kunnen ze soms maandenlang goed blijven. Veel groenten en fruit kan je in blik kopen in de winkel. Hoewel dat niet altijd de smakelijkste optie is, is het wel een goed idee om een kleine voorraad blikvoeding te hebben. Zo heb je altijd wat bij de hand voor een snelle soep of pasta. 

Je kan ook verse groenten inleggen of pekelen om ze langer te bewaren. Door te spelen met kruiden en azijn, creëer je interessante nieuwe smaken die diverse groenten naar een hoger niveau tillen. Vers fruit bewaar je in zoete siropen of je maakt er confituur van. 

Vergeet tenslotte niet om een voorraadje diepvriesgroenten aan te leggen. Hou er wel rekening mee dat sommige groenten een zoetere smaak krijgen als ze ingevroren zijn.

Bederfbare producten

Het laatste onderdeel van je voorraad zijn de producten die snel bederven, zoals vis, vlees en zuivel. Deze producten kan je maar een beperkte tijd bewaren en als ze bederven, zijn ze vaak echt niet veilig meer om te eten. Deze producten haal je dus best vers in huis en verwerk je meteen. 

Vergeet tenslotte niet om je wijn- en bierkelder goed te stockeren. Een maaltijd smaakt altijd beter met een goed glas Bordeaux wijn of een frisse pils. Wijn en bier zijn lang houdbaar, dus waarom zou je er geen voorraad van inslaan? Hetzelfde geldt voor champagne of sterke drank.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *