Labneh is een superleuk gerechtje wat je met weinig moeite op tafel zet. Eigenlijk vind ik het niet echt een recept. Je keert een emmertje yoghurt om in een theedoek en laat de yoghurt uitlekken. Dat is het! Om toch feestelijk uit de hoek te komen maken we labneh met drie verschillende toppings. Ook bakken we het flatbread zelf. Als je het toch makkelijker wilt maken. Koop dan lekker naanbrood in de supermarkt, in plaats van dit flatbread zelf te bakken. Hoewel we wel moeten zeggen dat deze natuurlijk enorm lekker zijn. Belangrijk aan dit recept is dat je 1 dag op voorhand de labneh al moet klaarzetten.
Labneh
- 500 g Griekse yoghurt
- peper en zout
- Neem een mengkom waar je een zeef ophangt. Leg in die zeef een schone natte theedoek
- Doe hier de yoghurt in, vouw de theedoek dicht
- Zet de yoghurt een nacht in de koelkast.
- Haal de yoghurt uit de koelkast. Je ziet nu dat het zure vocht uit de yoghurt is gelopen en onderin de kom zit. Wat achtergebleven is in de doek, is een crèmige dikke substantie, de hangop
- Giet het vocht weg. Breng de crèmige yoghurt op smaak met peper en zout
- Nu is de labneh klaar. Hieronder vind je drie leuke toppings en het recept voor flasbread.
Flatbread
- 230 g zelfrijzende bloem
- 210 g yoghurt
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 el olijfolie
- Meng bloem, zout en bakpoeder in een grote kom. Voeg de yoghurt toe en 1 eetlepel olijfolie toe.
- Kneed het geheel totdat je een mooi deegje hebt.
- Laat het deeg 30 minuten rusten
- Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg in de bloem tot een stevige bol.
- Verdeel het deeg in 10 kleinere bolletjes. Laat dit opnieuw 10 minuten rusten
- Rol de porties van het flatbread uit met een deegrol tot een kleine pannenkoekjes
- Wrijf het de deeg pannenkoekjes langs beide kanten in met olijfolie.
- (Normaal wordt flatbread in de pan gebakken, maar je kan deze ook tussen de contactgrill of in de oven bakken). Wij kiezen deze keer voor de oven
- Leg deze kleine deeg pannenkoekjes op een bakplaat met bakpapier
- Bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
- Draai ze om, bak nog eens 4 minuten in de oven
Rode biet – Blauwe kaas – Pinda
- voorgegaarde rode biet
- blauwe kaas bv. Stilton
- geroosterde en gezouten pinda
- verse munt
- labneh
- Werk de labneh af met partjes rode biet
- Kruimel hier de blauwe kaas over
- Strooi er de grof gehakte pinda’s over
- Werk af met verse munt
Olijf – Komkommer – Oregano
- olijven
- komkommer
- oregano
- olijfolie
- labneh
- Snij de komkommer in fijne blokjes
- Breng deze op smaak met olijfolie, peper en zout
- Werk de labneh af met de komkommer, stukjes olijf en verse oregano
Harissa – Olijfolie
- Maak een kuiltje in het midden van de labneh
- Vul dit met een toefje harissa
- Werk af met olijfolie
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.