Moussaka - Grieks comfort food
Hoofdgerechten, Recepten

Moussaka – Heerlijk Grieks comfort food

Griekse moussaka

Moussake is één van de bekendste Griekse gerechten. We proefden dit gerecht dan ook voor de eerste keer in Griekenland. Dit tijdens een bezoek aan Sani Resort voor het gerenommeerd gastronomisch festival Sani Gourmet. Tijdens ons verblijf gingen we er lunchen in een taverne met uitzicht op de jachthaven van Sani Marina. Een zalige lunch vol Griekse charme. We probeerden die charme mee naar huis te nemen. Maar dat is toch niet zo eenvoudig. Hoewel ons recept van moussaka echt overheerlijk is. 

Moussaka maken heeft veel weg van lasagne. Je bereidt de ingrediënten voor, schikt ze in laagjes op elkaar, en je laat de oven de rest van het werk doen. Het resultaat: een heerlijke geurende ovenschotel met lamsgehakt, aubergine, aardappelen en feta.

Nodig voor 2 personen:

  • 350 lamsgehakt
  • 350 g aardappelen
  • 150 g feta
  • 1 aubergine
  • 1 wortel
  • 1 sjalot
  • komijn
  • oregano
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml passata
  • 1 kl tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn

Bechamelsaus

  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 500 ml melk
  • 100 g Parmezaanse kaas

Doen:

  • Snij de sjalot fijn, pel en plet de knoflook
  • Warm een scheut olijfolie op in een ruime kookpot
  • Stoof hierin de sjalot en knoflook aan
  • Snij ondertussen de wortel in blokjes, voeg deze toe aan de sjalot
  • Voeg het gehakt toe, bak dit samen met de groenten aan
  • Voeg tomatenpuree toe, laat dit kort mee aanstoven
  • Blus het geheel met wijn, laat dit voor de helft inkomen
  • Voeg de passata toe, breng de saus aan de kook
  • Laat de saus een half uurtje zachtjes pruttelen
  • Breng de saus op smaak met peper, zout, komijn en oregano
  • Snij ondertussen de aubergine in plakjes
  • Leg deze op een ovenschotel met bakpapier
  • Wrijf de plakjes aubergine in met olijfolie
  • Bak de aubergine gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Maak ondertussen de bechamelsaus
  • Smelt hiervoor de 25 g boter, voeg 25 g bloem toe
  • Laat dit zachtjes drogen op het vuur
  • Voeg de melk toe, roer goed
  • Breng de saus aan de kook
  • Zet het vuur uit, voeg de Parmezaanse kaas toe
  • Breng de bechamelsaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Schil de aardappelen, snij deze in dunne plakjes
  • Maak nu de laagjes voor de moussaka
  • Dit kan je volledig zelf kiezen. Ik maakte deze laagjes:
  • Bechamelsaus, aardappelen, gehaktsaus, aubergine, aardappel, bechamel, gehaktsaus, aubergine, aardappel, bechamelsaus
  • Verkruimel er de feta over
  • Bak de moussaka 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn
  • Geniet!

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *