Tartiflette met reblochon en salade van waterkers
Allerlei, Hoofdgerechten, Recepten

Tartiflette met reblochon en salade van waterkers

Print Friendly, PDF & Email

Tartiflette met reblochon

Tartiflette is een klassiek gerecht uit de Franse Haute-Savoie op basis van aardappelen, kaas, spek en witte wijn. Dit klinkt misschien wel winters. Maar met een heerlijk slaatje en een smaakvol fris glaasje witte wijn smaakt deze tartiflette elk seizoen. 

Tartiflette werd genoemd naar de aardappelsoort ’tartiflâ’ uit de Haute-Savoie. De Franse kaas Reblochon dankt zijn naam dan weer aan een historisch feit. De alpenboer diende een deel van de melk af te staan aan de (meestal adellijke) landeigenaar. De koe werd dus maar deels gemolken (= blocher la vache). Daarna molk men stiekem de koe nog een keer. Deze zeer romige melk werd, om problemen bij extra controles te voorkomen, zo snel mogelijk omgezet naar kaas. Re-blocher wil in lokaal dialect zeggen: tweede keer melken. Vind je geen Reblochon? Ga dan opzoek naar een zachte kaas, al dan niet van rauwe koemelk. 

Nodig voor 2 personen

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 100 á 200 g gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 240 g Reblochon
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 á 3 dl witte wijn

Slaatje van waterkers

  • 1 bos waterkers
  • 1 stronk little gem sla
  • 2 stelen selder
  • 10 kerstomaten
  • 1/2 komkommer
  • peper en zout
  • olijfolie

Doen:

  • Snij de ui in halve ringen, plet de look
  • Zet een pan met dikke bodem die ook in de oven mag op het vuur en smelt een klontje boter.
  • Bak hierin de ui, look en spekblokjes aan.
  • Was en schil de aardappelen, snij deze in dunne plakjes
  • Snipper de tijm en rozemarijn fijn
  • Snij de helft van de kaas in blokjes
  • Meng de tijm, rozemarijn en blokjes kaas onder de aardappelschijfjes
  • Haal de helft van de ui en spekblokjes uit de pan, meng deze onder de aardappelschijfjes
  • Verdeel het aardappel mengsel in de pan, druk ook goed aan
  • Giet er de wijn over zodat de aardappelen net onder staan
  • Snij de overige kaas in plakjes, leg deze er bovenop
  • Plaats de schaal ongeveer 1 uur tot 1,5 uur in een voorverwarmde oven van 190 graden. Verlaag de temperatuur na 30 minuten naar 160 graden
  • Meng alle ingrediënten voor het slaatje
  • Besprenkel dit met olijfolie, kruid met peper en zout

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *