Barbecue, Recepten

Met rum gemarineerde ananas op de barbecue – Peter De Clercq – Barbecue workshop

Print Friendly, PDF & Email

Een tijdje terug mocht ik deelnemen aan een barbecue workshop bij Peter De Clercq. We werden ontvangen in de gloednieuwe keuken “Prime”. Hier gebeuren vooral de voorbereidingen voor zijn restaurant. Maar deze oude schuur naast zijn restaurant werd ook volledig verbouwd om barbecue workshops te kunnen geven.2Na een korte toelichting over verschillende bereidingstechnieken kregen we een rondleiding in “The Elckerlijc Farm”. Een moestuin van 7000 m² waar elke (hobby)kok jaloers op kan zijn. Deze tuin staat vol met fruitbomen, groenten en kruiden. Er lopen ook 100 kippen en 100 eenden rond. Dagelijks haalt Peter hier zijn inspiratie voor de wisselende menukaart. Zowel deze kaart als de barbecue workshops zijn seizoensgericht.5Voor wie de naam Peter De Clercq weinig zegt, Hij werd met zijn team Wereldkampioen Barbecue in 2003, verder is hij auteur van verschillende barbecueboeken en eigenaar van het gastronomische grill Restaurant Elckerlijc.

Onder het motto “Barbecueën is genieten” maakten we een heerlijk 3-gangen menu klaar waar niet heel veel werk in stak. Heerlijke recepten en toch hoef je niet continu aan die barbecue te staan. Naast Mosselen in de Q-Bag als hapje was er Lotte op zoutsteen gebakken met venkelsalade.6Een heerlijke Schotse Rib Eye met Ratatouille uit de Q-bag en aardappelen die gepofte werden tussen gemalen olijfpitten en grof zeezout.
3 Maar vooral het dessert imponeerde mij. Een hele ananas die geïnjecteerd werd met een marinade van bruine rum, chilipeper en citroengras. Een receptje waarmee we thuis opnieuw graag mee aan de slag gingen.
DSCN3758

Nodig:

 • 1 ananas
 • 2 cm gember
 • 1 vanillestok
 • 1 stengel citroengras
 • 5 kardemompeulen
 • 1 chilipeper
 • 100 g suiker
 • 2 dl Bacardi Rum “Reserva”

Doen:

 1. Rasp de gember, snij de vanillestok doormidden en schraap het merg eruit.
 2. Snij het citroengras doormidden
 3. Doe alle ingrediënten bij de rum en warm dit op, laat niet koken
 4. Laat 10 minuten trekken en giet de marinade door een zeef
 5. Injecteer de ananas met deze marinade, laat deze minstens 5 uur marineren
 6. Bak de ananas ongeveer 1 uur in een gesloten barbecue.Ananas bbq1

Indien je geen gesloten barbecue hebt kan je de ananas in schijven snijden, marineren en rechtstreeks grillen.  Borstel dan tijdens het bakken de schijven ananas regelmatig in met de matinade. Indien je over een Vacuümtoestel beschikt, kan je de schijven ananas vacuüm trekken met de marinade en zo enkele uren laten marineren

Voor meer info over de workshops kijk op de website of Facebook pagina van Restaurant Elckerlijc

Restaurant Elckerlijc
Kraailokerkweg 17
9990 Maldegem
T050 / 71 52 63
info@elckerlijc.be

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *