Panna cotta taart van mais,
Enkele maanden geleden liep er een wedstrijd via Tarte à Moi. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om hieraan deel te nemen. Maar ik had nog een recept klaarliggen voor een origineel dessert. Dit recept hebben we omgevormd tot een taart. Zo kwam ik uit bij deze Panna cotta taart van mais met sweet & salty popcorn. De wedstrijd hebben we niet gewonnen. Maar we zijn weer een leuk en lekker recept rijker. De winnaar van 2018 was trouwens een overheerlijke cheesecake met avocado en limoen.
Sweet & salty pocorn
Sweet & salty of gezouten karamel is altijd een top combinatie. Tegenwoordig zit ze niet enkel in chocolade, maar ook in popcorn, ijsjes, koffie en milkshakes. Deze panna cotta taart van mais werken we af met sweet & salty popcorn. Het recept van deze popcorn vind je hier op de blog
Panna cotta taart van mais,
Bodem:
- 130 g droge koekjes (bv. maria)
- 30 g cashewnoten
- 20 g hazelnoten
- 120 g boter
Doen:
- Rooster de noten in een pan zonder vetstof
- Maal de noten en koekjes fijn
- Smelt de boter, roer er de verkruimelde koekjes en noten door
- Span een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm
- Stort het koekjesmengsel in de springvorm en druk goed aan.
- Laat de bodem opstijven in de koelkast.
Panna cotta
- 300 ml room
- 140 ml melk
- 30 g suiker
- 3 blaadjes gelatine (5.6 gram)
- 280 g uitgelekte mais
- 1 vanillestok
Doen:
- Week de gelatineblaadjes in koud water
- Doe melk, room en suiker in een kookpot
- Snij de vanillestok doormidden, schraap met een scherp mes de zaadjes er uit en doe ze bij het melk-roommengsel.
- Voeg ook de vanillestok toe en breng dit mengsel aan de kook
- Zet het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme melk-roommengsel
- Verwijder de vanillestok, voeg de mais toe
- Mix deze massa fijn in een blender, giet dit door een fijne zeef
- Giet de panna cotta op de opgesteven bodem
- Plaats voor minstens 3 uur in de koelkast
Gezouten karamel saus & sweet & salty popcorn
- 50 g suiker
- 25 g boter
- 45 ml room
- snuifje grof zeezout
- 1/2 recept sweet & salty popcorn
Doen:
- Doe de suiker in een pannetje en voeg 2 el water toe. Zet de pan op een hoog vuur
- Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren.
- Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, voeg je de boter toe
- Zet het vuur zachter en voeg 1 tl grof zeezout en de room toe
- Roer voorzichtig tot je een egale karamelsaus hebt
Afwerking:
- Verwijder de springvorm
- Werk de taart af met gezouten karamelsaus en sweet & salty popcorn
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.