Rijstpap met Elixir d’Anvers
Rijstpap met bruine suiker is een echte Belgische klassieker. Overheerlijk natuurlijk, maar in dit recept geven we er een verrassende twist aan! We serveren de rijstpap met Elixir d’Anvers, gebakken peer en een crumble van chocolade en pinda. De zachte, romige rijstpap behoudt zijn authentieke smaak, terwijl de toevoeging van Elixir d’Anvers en de peer zorgen voor een feestelijke tint. De knapperige chocolade crumble maakt dit dessert compleet.
Nodig – 8 personen
Rijstpap
- 1 liter verse melk
- 150 g dessert rijst
- 100 ml room
- 30 g boter
- 1 eigeel
- 50 g suiker
- 15 draadjes Belgische Saffraan
- 1 vanillestok
- 50 ml Elixir d’Anvers
Doen
Let op:
Om de optimale smaak uit de saffraan te halen. Laat je deze best al 1 dag op voorhand in vloeistof smaak afgeven. ik meet hiervoor 100 ml melk af. Voeg hier de saffraan aan toe, roer goed en bewaar dit in de koelkast.
- Spoel de rijst onder koud stromend water, laat goed uitlekken.
- Doe de overige melk, de helft van de room, boter en de rijst in een ruime kookpot, breng dit aan de kook.
- Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg de zwarte zaadjes samen met de vanillestok toe aan de melk
- Laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen op een klein vuur
- Voeg nu pas de melk/room mengeling met saffraan en de suiker toe
- Laat dit nog ongeveer 10 minuten op een klein vuurtje staan
- Klop ondertussen de eidooier met de andere helft van de room los
- Zet het vuur af. Roer voorzichtig de eidooier met room en Elixir d’Anvers onder de rijstpap
- Laat de rijstpap afkoelen
- Verwijder de vanillestok
Gebakken peer
- 4 harde Conférence peren
- 50 ml Elixir d’Anvers
- klontje boter
- Schil de peren, snij deze in blokjes van 1/2 cm
- Smelt een klontje boter in een ruime pan
- Bak de blokjes peer kort aan
- Blus/flambeer met Elixir d’Anvers
- Laat de blokjes geflambeerde peer volledig afkoelen
Crumble van pinda en chocolade
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 50 g kandijsuiker
- 50 g bloem
- 25 g gezouten pinda’s (grof gehakt)
- 25 g hazelnoten (grof gehakt)
- 1 el cacaopoeder
- Maak een mengeling van boter, bloem, suiker, cacao, pinda’s en hazelnoten
- Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
- Strooi er een beetje grof zeezout over
- Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
- Roer halverwege de crumble om met een vork
Afwerking
- Verdeel 1 el blokjes peer onder in de glazen
- Lepel de rijstpap er bovenop
- Werk af met crumble en verse munt
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt