Crème brûlée met mandarijn en salie
Recepten, Zoetigheden

Crème brûlée met mandarijn en salie

Crème brûlée is één van mijn favoriete dessert. We hebben enorm lang geëxperimenteerd om dit recept perfect te krijgen. Als je naar recepten van crème brûlée kijkt zie je 2 grote verschillen. Sommige worden gebakken op 90 graden, andere in een waterbad op 120 á 130 graden. Wij gingen voor deze tweede optie. Het is veiliger omdat sommige ovens niet zo nauwkeurig zijn om exact op 90 graden te bakken. Daarnaast zorgt het waterbad ervoor dat de vulling gelijkmatig gaart. Dit geeft een fluweelzacht resultaat. Wij voegen aan dit recept nog 2 smaakmakers toe. Ontdek de verrukkelijke combinatie van mandarijn en salie in deze crème brûlée. Je kan deze ook perfect achterwege laten voor een klassieke crème brûlée of vervangen door bijvoorbeeld sinaasappel, ….. 

Recept voor 2 personen

  • 200 ml room
  • 60 ml melk
  • 40 g suiker
  • 3 eigelen
  • 1 vanillestok
  • 1 mandarijn
  • 2 blaadjes salie
  • 1 el rietsuiker + 1 el donkere cassonadesuiker + 1 el kristalsuiker om te branden

Doen:

  • Doe de room en melk in een pan.
  • Halveer het vanillestokje, schraap het merg er uit en voeg deze samen met het stokje toe aan de room.
  • Voeg alsook de zeste/schil van mandarijn, 1 el sap van mandarijn en salie toe
  • Verwarm de room tot net onder het kookpunt en laat het circa 5 minuten van het vuur trekken.
  • Klop de dooiers samen met de suiker los.
  • Zeef het roommengsel
  • Voeg langzaam en al roerende de hete room toe aan het eimengsel.
  • Schenk het mengsel in de ramekins.
  • Zet de ramekins in een ovenschaal. Vul de ovenschotel tot de helft met lauw water.
  • Gaar de crème brûlée circa 40 minuten in een voorverwarmde oven van 125 graden.
  • Haal ze uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. 
  • Laat de crème brûlée daarna volledig afkoelen in de koelkast.
  • Maak een mengeling van de 3 soorten suiker
  • Bestrooi de crème brûlée met suiker en karamelliseer de laag met een gasbrander.
  • Smakelijk

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *