Vichyssoise is een soep op basis van prei en aardappelen. Origineel wordt ze koud geserveerd, maar warm kan ook. Ik heb hier een versie gemaakt met een gepocheerd eitje, croutons en olijfolie
Recept voor 2 liter soep (6 personen)
Ingrediënten:
- 2 aardappels (200 gr)
- 1 ui
- 2 preien
- 1 l kippenbouillon
- 100 ml room
- boter
- (bieslook / peterselie)
Afwerking:
- 6 eieren
- toastbrood voor croutons
- olijfolie
Werkwijze:
Croutons:
- Snij de kortjes van het brood
- Snij het brood in blokjes van 1 cm
- Bak de blokjes brood in een pan met een beetje olijfolie
- Zet apart
Soep:
- Kuis de aardappelen en ui, snij deze grof
- Smelt een klontje boter in een ruime kookpot
- Stoof hierin de aardappelen en ui aan
- Maak de prei proper en verwijder het donkere groene gedeelte
- Snij de prei en stoof deze samen aan met de aardappelen en prei
- Stoof dit aan tot de prei zacht is
- Voeg de kippenbouillon toe en breng dit aan de kook
- Laat dit 30 minuten pruttelen met een deksel
- Mix de soep zeer fijn, zeef ze eventueel
Pocheer de eieren:
- Breng water aan de kook in een ruime en brede kookpot
- Als het water kookt voeg je enkele eetlepels azijn toe
- Breek de eieren elk in een apart kommetje
- Eens het water kookt, mag je het zachter zetten zodat het juist zachtjes borrelt
- Neem één van de kommetjes en laat dit zachtjes zakken in het kokend water
- Kantel het kommetje zodat het eitje in het water glijdt
- Herhaal dit met alle eitjes
- Doe voorzichtig met enkele eetlepels het eiwit rond het eigeel als dit nodig zou zijn
- De gaartijd is afhankelijk van de grote van het ei
- Haal een ei omhoog met een schuimspaan en controleer of het stevig genoeg is
- Als dat het geval is haal je alle eitjes uit het water
- De overbodige fransjes kan je makkelijk verwijderen met een lepel
Afwerking:
- Schenk een beetje soep in een bord
- Leg een gepocheerd eitje in het midden
- Werk af met een beetje croutons, olijfolie en fijngesneden bieslook of peterselie