Zuppa Toscana met witte pens - Italiaanse maaltijdsoep
Recepten, Soepen

Zuppa Toscana met witte pens – Italiaanse maaltijdsoep

Print Friendly, PDF & Email

Zuppa Toscana

Zuppa Toscana, vaak zo geschreven op toeristische menu’s in italië. Maar in feite wordt deze soep ‘ribollita’ genoemd. Ribollita betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Deze klassieke maaltijdsoep uit Toscane wordt traditioneel gekookt om restjes op te gebruiken. Oorspronkelijk is het een minestrone die de volgende dag wordt opgekookt en waar brood aan wordt toegevoegd.

Toch doen wij het in dit recept een beetje anders. We serveren bij de soep sneetjes getoast ciabatta. Naar mijn smaak vinden we dat een beetje smakelijker. Dit jaar stond er een vakantie naar Italië/Toscane op de planning. Deze is uitgesteld naar 2021.

Nodig voor 4 personen

  • 4 witte pensen (Gustor Meatboutique)
  • 3 wortels
  • 1/2 selder
  • 2 rode uien
  • 4 aardappelen
  • 1/2 savooikool
  • 250 g kerstomaten
  • 1 pot witte bonen (cannellini bonen)
  • 2 kl tomatenpuree
  • 250 g spekblokjes
  • bouillonblokjes ‘groenten’
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1 ciabatta om af te bakken
  • olijfolie

Doen:

  • Snij de rode ui, wortelen en selder in blokjes, savooikool in reepjes.
  • Warm een flinke scheut olijfolie op in een ruime kookpot
  • Stoof de rode peper, look en het venkelzaad aan
  • Voeg rode ui, wortelen en selder toe, stoof dit kort mee aan
  • Voeg tomatenpuree toe, stoof deze enkele minuten mee aan
  • Voeg water toe tot de groenten volledig onder staan
  • Schil de aardappelen, snij deze in blokjes
  • Voeg de aardappelen, savooikool en witte bonen toe aan de soep
  • Voeg 2 bouillonblokjes toe, breng de soep aan de kook
  • Laat deze minsten 30 minuten zachtjes pruttelen
  • Proef de soep, breng deze verder op smaak met peper en zout of een extra bouillonblokje
  • Snij de ciabatta in plakjes, besprenkel deze met olijfolie
  • Toast de plakjes ciabatta in de oven tot ze mooi krokant zijn
  • Bak ondertussen de witte pensen
  • Snij de witte pens in plakjes
  • Serveer de maaltijdsoep met plakjes witte pens

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Kriskookt.be kreeg een waardebon om de webshop van Gustor op een eerlijke manier uit te testen. We bekijken de producten altijd als gewone klanten. Zo zijn onze artikels objectief en eerlijk.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *