Italiaanse aperitiefhapjes: Plukbrood & Kaasballetjes
Aperitief hapjes, Recepten

Italiaanse aperitiefhapjes: Plukbrood & Kaasballetjes

Print Friendly, PDF & Email

Italiaanse authenticiteit op je bord

De Italiaanse gastronomie, met al haar unieke producten en smaken, behoeft bij ons geen introductie meer. Het land telt de meeste landbouw- en voedingsproducten met een door de Europese Unie erkende oorsprongsbenaming of een geografische aanduiding. Logisch dus, dat de Italianen dat ambachtelijk vakmanschap en die lokale producten in de kijker willen zetten. Dit doen ze via de campagne ‘Enjoy the Authentic Joy’. Hierrond volgende we een online kookworkshop met Sarah Puozzo, culinair redacteur en oprichter van de Pasta Academy. Zij liet ons kennismaken met de subtiele smaken van drie Italiaanse gastronomische specialiteiten: Mortadella Bologna IGP, Salamini Italiani alla Cacciatora DOP & Cotechino Modena IGP. Drie soorten charcuterie die de prestigieuze Europese certificeringen DOP (Denominazione di Origine Protetta – beschermde oorsprongsbenaming) en IGP (Indicazione Geografi ca Protetta – beschermde geografische benaming) hebben verkregen. Deze labels vertegenwoordigen het beste de Europese landbouw- en voedselproductie, garanderen de link met een bepaald gebied en het respect voor traditionele recepten. Tegelijk is het een bescherming tegen steeds vaker opduikende namaakproducten

Salamini Italiani alla Cacciatora DOP

Salamini Italiani alla Cacciatora DOP wordt gemaakt van uitsluitend Italiaanse grondstoffen, volledig volgens het traditionele recept. Deze word vooral geserveerd als aperitief met een glas mousserende wijn, bij milde kazen of gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

Mortadella Bologna IGP

Mortadella Bologna IGP wordt al eeuwenlang beschouwd als ‘de beroemde charcuterie’, vanwege de gastronomische traditie in de regio Bologna. Mortadella Bologna IGP is een gekookte worst, uitsluitend gemaakt van varkensvlees en met een onnavolgbare, intense en licht kruidige geur. De specificaties van IGP Mortadella Bologna laten beide varianten toe: met of zonder pistache. In de regio Bologna en Noord-Italië heeft de pistachevrije variant de voorkeur, terwijl in Rome, Midden- en Zuid-Italië de fijne, geurige smaak van pistachenoten een must is.

Plukbrood met Salamini Italiani alla Cacciatora DOP

Nodig:

  • 1 Italiaanse broodje/bol
  • olijfolie
  • 1 bol mozzarella
  • 100 g Salamini Italiani alla Cacciatora DOP
  • 4 takjes peterselie

Doen:

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Snijd met een mes horizontaal en verticaal inkepingen in het broodje
  • Zorg dat je niet helemaal tot de bodem snijdt
  • Sprenkel wat olijfolie tussen de inkepingen
  • Snijdt de mozzarella in kleine blokjes en verdeel ze ook in de inkepingen
  • Leg het broodje op een ovenrooster en bak 10 minuten op 200oC
  • Snijdt ondertussen de salamini in schijfjes en daarna in reepjes
  • Hak de peterselie fijn, meng dit onder de reepjes salamini
  • Haal het plukbroodje uit de oven
  • Verdeel de salamini tussen en over het broodje

Kaasballetjes van Mortadella Bologna IGP en pistache

Nodig:

  • 100 g roomkaas
  • 40 g Mortadella Bologna IGP
  • snuifje zwarte peper en zeezout
  • 2 takjes platte peterselie
  • 30 g pistachenoten

Doen:

  • Hak de pistachenoten en platte peterselie fijn. Meng in een kommetje met een snuifje zeezout
  • Snijd de Mortadella in kleine blokjes en meng met de roomkaas. Breng op smaak met zwarte peper
  • Maak kleine balletjes en rol ze in het pistachemengsel zodat ze volledig bedekt zijn
  • Bewaar ze in de koelkast voor het serveren

Recepten van Sarah Puozzo “Pasta Academy” i.s.m. 3 Consortia – Mortadella Bologna, Cacciatore Italiano en Zampone e Cotechino Modena IGP


Sarah Puozzo "Pasta Academy"

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *