Recepten, Zoetigheden

Appel hasselback – Gezouten karamel – Crumble van amandel

Print Friendly, PDF & Email

In de Lente een Herfstrecept met appel verzinnen? Ja waarom niet. Hartig, zoet, gezond, een smoothie of zelfs een dessert: alle variaties zijn mogelijk, zolang appel maar de hoofdrol speelt. Dit was de opdracht voor de Delhaize Challenge. De winnaar van deze wedstrijd prijkt met zijn/haar recept in het oktober nummer van Delhaize magazine.

Vandaag willen wij je als ultieme foodie de mogelijkheid geven om jouw eigen creatie te tonen in Delhaize magazine dat midden oktober zal verschijnen, en dat rond het thema “appel”.

De Hasselback bereiding kennen we natuurlijk van de alom gekende “Hasselback Potatoes”. In dit recept passen we dezelfde techniek toe op appel. Gebakken in de oven serveren we deze met vanille ijs, gezouten karamel en een crumble met amandel. Mijn vriendin houd helemaal niet van desserts met appel, zelfs een heerlijke Tarte Tatin of Appelbeinets smaken haar niet. Maar dit dessert scoorde onmiddellijk en zal de volgende keer als we gasten krijgen zeker op tafel verschijnen. Het recept is makkelijk, niet duur en de combinatie is overheerlijk.

Nodig voor 4 personen:

  • 2 appels (Kanzi) of een andere stevige soort
  • 30 g boter
  • 1 el bruine suiker
  • snuifje kaneel
  • vanille ijs

Gezouten karamel:

  • 50 g suiker
  • 1 el water
  • 75 ml room
  • 1 tl grof zeezout

Crumble van amandel: 

  • 50 g boter
  • 50 g kandijsuiker
  • 50 g bloem
  • 75 g amandelschilfers
  • grof zeezout


Doen:

Appel:

  1. Maak een mengeling van gesmolten boter, suiker en kaneel
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel doormidden
  3. Maak dunne inkervingen in de appel (zorg ervoor dat de halve appel 1 geheel blijft)
  4. Leg de appel in een ovenschaal
  5. Borstel de mengeling van boter, suiker en kaneel over de appel
  6. Bedek met aluminiumfolie en bak gedurende 25 minuten op 180 graden
  7. Verwijder na 10 minuten de aluminiumfolie en smeer de appel opnieuw in met het vocht uit de ovenschotel

Gezouten karamel:

  1. Doe de suiker en een beetje water en een steelpan
  2. Zet op het vuur en wacht tot al het water uit het kokende suikermengsel verdwenen is.
  3. Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren.
  4. Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, voeg je de warme room toe
  5. Zet het vuur zachter, voeg het zout toe en roer voorzichtig tot de saus volledig egaal is
  6. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur

Crumble van amandelen:

  1. Maak een mengeling van boter, bloem, suiker en amandelschilfers
  2. Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
  3. Strooi er een beetje grof zeezout over
  4. Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
  5. Roer halverwege de crumble om met eenvork

Afwerking:

  1. Serveer de gebakken appel met een bolletje vanille ijs, gezouten karamel en crumble.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *