Barbecuekruiden
Barbecueën, iedereen heeft er zo zijn eigen manier voor. Alles is afhankelijk van de barbecue, de briketten, de groenten, het vlees, de vis en natuurlijk de kruiden. Wij kiezen er liever voor om ons vlees zelf te marineren of kruiden. Zo maakten we een tijdje gelden ook onze eigen barbecuekruiden.
Barbecuesaus
Naast een eigen kruidenmengeling maakten we ook onze eigen barbecuesaus. Of beter gezegd, drie verschillende soorten barbecuesaus. Naast een klassieke barbecuesaus maakten we een variant met mosterdzaad en een andere variant met whiskey.
Recept: Barbecuekruiden
- 1 el geel mosterdzaad
- 2 tl venkelzaad
- 1 el zwarte peper
- 25 g paprikapoeder
- 15 g gerookte paprikapoeder
- 25 g zout
- 20 g suiker
- 10 g kandij cassonade suiker
- 15 g uienpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 2 tl gedroogde basilicum
- 2 tl tijm
- 2 tl rozemarijn
- 1 tl lookpoeder
Doen:
- Plet het mosterdzaad, venkelzaad en de zwarte peper in een vijzel of met een koffiemolen
- Meng alle andere kruiden onder elkaar
- Je kan dit ook fijn mixen in een keukenrobot
- Bewaar de kruiden is een afgesloten pot
Recept: Barbecuesaus
Nodig:
- 100 g ketchup
- 1 kl mosterd
- 1 kl worcestershire sauce
- 1 kl sojasaus
- 1/2 kl sambal
- 1 kl kandij cassonade suiker
- 2 kl appelazijn
- 25 ml appelsap
- 1 kl appelstroop
- 5 druppels tabasco
- 10 g honing
- 1 kl balsamico
- 1 kl gerookt paprikapoeder
- 1 tl barbecuekruiden
Doen:
- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje
- Breng dit zachtjes aan de kook
- Roer goed tot alle ingrediënten zijn opgelost.
- Laat 5 minuten zachtjes pruttelen
- Bewaar de barbecuesaus in een afgesloten pot in de koelkast
Variant: Mosterdzaad
- 1 recept barbecuesaus
- 1 sjalot
- 2 el geel mosterdzaad
Doen:
- Snipper de sjalot fijn, stoof deze aan in een klontje boter
- Voeg nu alle ingrediënten voor de barbecuesaus toe
- Breng dit zachtjes aan de kook
- Roer goed tot alle ingrediënten zijn opgelost
- Voeg het mosterdzaad toe
- Laat 5 minuten zachtjes pruttelen
- Bewaar de barbecuesaus in een afgesloten pot in de koelkast
Variant: whiskey
- 1 recept barbecuesaus
- 20 g honing
- 50 ml whiskey
Doen:
- Maak het originele barbecuesaus recept
- Voeg op het einde de honing en whiskey toe
- Roer alles goed onder elkaar
- Bewaar de saus in de koelkast
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.